zenska avanturisticka trkaŽenska avanturistička trka na Suvoj planini

Beogradski klub Alti, u saradnji sa PSK Trem i Odredom izviđača Remizijana iz Bele Palanke organzovaće u subotu 31. avgusta žensku avanturističku trku obroncima Suve planine!
Organizaciju su pomogli Grifon, Ravita, Fudlend – „Bakina tajna“ i SOrelaks.
Osnivač ove trke je Dragana Rajblović jedini ženski alpinista iz Srbije koji je osvojio Mont Everest (8.848 metara) u Himalajima 2007. Popela se, u bogatoj alpinističkoj karijeri, i na najviši vrh Evrope Elbrus na Kavkazu (5.640 m).
– Skoro da ne postoji sport u kome nisu zastupljene i žene pa smo odučili da im ponudimo i ovakvu, ekstremnu trku, da se oprobaju i vide gde su granice izdržljivosti – kaže Dragana Rajblović.- Trka nije namanjena samo takmičarkama koje se aktivno bave nekim sportom, već i rekreativkama i početnicama. Planiramo dve trke, težu na stazi od 20 do 28 km, i lakšu na dosta kraćoj distanci.
Okupljanje je u petak 30. avgusta u odmaralištu Divljani šest kilometra do Bele Palanke i oko 55 km od Niša. Noćenje je u prirodi, učesnice moraju da obezbede šator, vreću za spavanje, prostirku… Učesnice koje ne žele u kamp smeštaj mogu da rezervišu u odmaralištu Divljani ili u zgradi Crvenog krsta. Veliku podršku organizatorima pružili su Turistička organizacija Bele Palanke i Opština Bela Palanka.
.- U trci učestvuju samo ženski timovi od dve članice i same daju ime ekipi. – objasnila je uslove Dragana Rajblović.- Mogu da ponesu koliko god žele hrane i tečnosti, a akcenat neće biti na snalaženju u prirodi uz pomoć mape i kompasa, jer će staza biti vidljivo označena na svakih 50 do 100 metara, a biće nekoliko kontrolnih punktova na kojima će takmičarke morati da savladaju prepreke. Zadaci su različiti, jedan je, na primer, uspon i spust na užetu. Tu će biti asistenti koji će voditi računa o bezbednosti, a svu oprema, uže, pojas, šlem, sprave za penjanje i spuštanje… obezedićemo kao organizatori.
Trka počinje u 7 časova u subotu nedaleko od kampa Divljani, a završetak je oko 20 časova u samom kampu i kako kaže Dragana Rajblović, to je dovoljno vremena da se bezbedno pređe čitava staza. Ukoliko jedna takmičarka odustane, druga može da nastavi trku ali neće imati plasman stim što organzatori zadržavaju pravo da je posebno nagrade i pohvale.
Za pobedničku ekipu na težoj stazi nagrade su dve jakne španskog proizvođača Grifon, a za prve trke ekipne medalje. U lakšoj trci prva tri tima dobiće diplome.

Povezana vest:  Jevrosimović kandidat za još jedan mandat