Novi SAAB

 

2009-saab-9-3Svi smo obavešteni o odustajanju Koenigsegg od kupovine SAAB, ali to nikako nije kraj za ovaj brend. Naprotiv, automatski po objavljivanju navedene vesti, javilo se 90% kupaca koji su bili zainteresovani za SAAB prilikom prvobitnih pregovora, kada je odlučeno za saradnju sa Koenigseggom, ne samo zbog finansijkog dela, već prvenstveno zbog imidža kompanije i zbog toga što bi vlasništvo ostalo Švedsko.

Uglavnom , nove ponude će biti prikupljene do kraja decembra 2009, i tad će definitivno za kupca i novog vlasnika biti postavljen finansijski najpouzdaniji ponuđač. Komentari o gašenju fabrike su neosnovani, pogotovo ako se uzme u obzir trenutna gama SAAB vozila i finansijsku situaciju u kojoj se fabrika nalazi. SAAB je u mnogo boljoj situaciji , nego što je bio pre devet meseci kada je započeo sa procesom reorganizacije. U tom periodu fabrika je očistila dugovanja, pospešila prodaju i postavila novu strategiju koja se već realizuje mesecima kroz poslovanje. Aktuelni model 9-3 (verzije SportSedan, SportCombi, Convertible, kao i najnoviji 9 – 3x) beleži odlične prodajne rezultate, a od strane DEKRE je proglašen ne samo najbezbednijim, već i najpouzdanijim vozilom u toj klasi.

Povezana vest:  Opelova sjajna linija u gradu svetlosti: Dva svetska debija i više od toga

Novi 9 – 5 koji je premijerno predstavljen u Frankfurtu je pored odličnih komentara i uloženog novca u ceo projekat, dobio i novu proizvodnu traku u SAAB – ovoj fabrici u Trollhattanu. Prvi modeli novog 9 – 5 su se zvanično počeli i proizvoditi 23. novembra 2009.

Novi SUV 9 – 4X je uveliko na testovima i 99% je spreman za serijsku proizvodnju. Za klijente i potencijalne kupce bitno je da znaju da SAAB nastavlja sa radom bez smetnji i cela procedura od porudžbine do isporuke željenog vozila ili zamenskog dela se odvija potpuno redovnim tokom. Svako ko je svestan poslovanja će izvući pouku da fabrika sa tradicijom i neospornim imidžom proizvodjača najbezbednijih automobila na svetu, koja je ovoliko uložila u nove proizvode nema finansijski interes da se ugasi,već da realizuje uloženo, a upravo to će se i desiti u narednoj godini.