Astra ST_1Novi Opel Astra Sports Tourer: Sportski univerzalac

 

 

Opel predstavlja Astra Sports Tourer – karavan pripijenih linija koji se odlikuje prvoklasnom praktičnošću u sportskom i stilskom obličju. Od ovog kompaktnog karavana se očekuje da unapredi izvrsne prodajne rezultate koje je postigao njegov brat u hečbek izvedbi sa petora vrata, koji je ostvario više od 160.000 narudžbi za svega šest meseci.

Sa istim Opelovim dizajnerskim DNK i nazivom Sports Tourer kao i njegov veći  rođak Insignia, Astra Sports Tourer se odlikuje dinamičnom a ipak praktičnom pojavom: Njegov dobar izgled se kombinuje sa obilatim, fleksibilnim teretnim kapacitetom. Efikasan dizajn prtljažnika i vrhunske osobine koje uvećavaju funkcionalnost, lako povećavaju tovarni prostor na 1.550 litara.

Astra Sports Tourer se predstavlja završnom obradom visokog kvaliteta i uključuje uzbudljive Opelove inovacije koje olakšavaju život a vožnju čine bezbednijom. Ove osobine obuhvataju prilagodljivu mehatroničku FlexRide šasiju, AFL+ prilagodljivu prednju svetlosnu grupu, ergonomske sisteme prednjih sedišta i Opel Eye kameru koja prepoznaje saobraćajne znake i upozorava vozače kada nenamerno napuste traku. Pored toga, Opelovi inženjeri razvijaju sledeću generaciju FlexFix integrisanih zadnjih nosača za bicikl, koja će biti uvedena na modelu Sports Tourer za sledeću godinu.

 

Opel Astra Sports Tourer_1Na karavane tradicionalno otpada oko 25% svih prodatih Astra vozila u Evropi, što je mnogo više nego 17%, što je prosečan udeo kompaktnih vozila. Nova Astra Sports Tourer se sada naslanja na više od  50 godina Opelove jedinstvene konkurentnosti u dizajniranju i proizvodnji karavana. Opel je bio prvi proizvođač automobila u Evropi koji je uveo ovaj stil karoserije na evropsko tržište modelom Rekord CarAvan 1953. godine. Opel je nastavio da unapređuje ovaj format pridodajući stil i dinamičnost čistoj funkcionalnosti, što je prvi put viđeno kod modela Ascona Voyage iz 1971. godine.

Povezana vest:  Opel povećava proizvodnju Corse

 

Astra Sports Tourer će imati svetsku premijeru na Sajmu automobila u Parizu – Paris Motor Show (od 2. do 24. oktobra), a u prodaju ulazi u novembru.

 

Astra ST_2Efikasan prevoz tereta sa vrhunskim karakteristikama

Nova Astra Sports Tourer oblikovana je za lak utovar, dok ravni zidovi pažljivo oblikovanog odeljka za teret, optimizuju koristan prostor eliminacijom  nezgodnih uglova. Tovarna zapremina se lako može podesiti u opsegu od 500 do 1550 litara.

Efikasan dizajn prtljažnika ključni je činilac koncepta karavana, te su Opelovi inženjeri posvetili veliku pažnju unapređenju funkcionalnosti time što su ugradili karakteristike karavana visoke klase,  uz osećaj za kvalitet i preciznost kakav se retko sreće.

Razvili su novi FlexFold sistem zadnjih sedišta, zahvaljujući kojem se, pritiskom na taster, može spustiti svaki od delova zadnjih sedišta podeljenih u odnosu 60/40, koji se nalazi na bočnim zidovima teretnog odeljka:  Opruga je sa električnim otpuštanjem i automatski aktivira brzo, daljinsko preklapanje zadnjih delova sedišta. Astra Sports Tourer je prvi kompaktni karavan sa ovom pogodnošću.

Sa oborenim zadnjim stranicama sedišta, dužina tovarnog prostora se povećava na 1835 mm, ili 28 mm duže nego kod trenutno prisutnog Astra karavana.

Opel Astra Sports TourerSportski dizajn u prvoklasnioj izvedbi

Porodice i vozači koji koriste Astra Sports Tourer za potrebe svoga posla, imaju korist od prednosti iste, harmonično oblikovane kabine kao kod hečbek izvedbe sa petora vrata. Prednja ploča u vidu obmotanog krila i tečne crte kokpita pružaju osećaj prostranosti  i sigurnosti.

Kabina je praktična u istoj meri u kojoj je i udobna. Vlasnici Sports Tourera žele da odlože predmete tamo gde su im potrebni, a ne samo u prtljažniku. Da bi se to postiglo, dodato je 25 litara skladištenog prostora u kabini, što je 50% više nego kod karavana u prethodnoj generaciji. Za udobnost pri dugoj vožnji, kupci mogu da izaberu jedina prednja ergonomska sedišta u segmentu, sertifikovana od strane nezavisnih eksperata za kičmu Aktion Gesunder Rűcken (AGR) instituta.

Povezana vest:  Sve počinje sa Sparkom

Spoljni dizajn nove Astre Sports Tourer unosi sportski dodir i neospornu klasu u izgledu kompaktnih karavana. Suženi profil i ispupčene strane u obliku sečiva postavljene na bokovima kabine ukombinovani kako da bi Sports Tourer-u dali snažan doživljaj kretanja unapred. Snažna linija oboda graciozno vodi do privlačnih zadnjih svetala.

Astra Sports Tourer nudi isto živahno upravljanje kao i kompakt

Atletske odlike takođe možete naći na mehatroničkoj šasiji Astra Sport Tourera. Opelovi inženjeri dinamike vozila su obezbedili da ovaj model ponudi isti nivo udobnosti i agilnosti kao i kompakt sa petoro vrata. Sports Tourer deli platformu sa svojim rođakom sa petoro vrata, sa sličnim rastojanjem između točkova od 2685mm i širokim prednjim i zadnjim kanalima od 1544 i 1558 mm.

Zadnja osovina takođe ima koristi od veoma inovativne kombinacije legurne osovine i Watt veze koja se koristi u verziji sa 5 vrata – ingeniozna konstrukcija svojstvena Opelu. Podešavanje i kalibracija prigušenja su prilagođeni svojstvima većeg tereta, dok Watt veza pruža podršku bočnim silama prilikom skretanja, omogućavajući time Astra Sports Tourer-u dinamično i agilno upravljanje bez kompromisa na uštrb pitanju stabilnost ili udobnosti.

Ponašanje šasije može da se poboljša sofisticiranim FlexRide adaptivnim sistemom kočenja, što je prava retkost u segmentu kompaktnih vozila. Ovaj sistem se neprekidno prilagođava uslovima na putu i stilu vožnje. U standardnom modusu rada, FlexRide nudi čitavu paletu opcija za podešavanje. U Sport i Tour režimima, koje vozač može da izabere, FlexRide sistem primenjuje najsportskija ili najudobnija podešavanja. Sport režim dodatno kontroliše vreme reagovanja gasa i upravljača.

Povezana vest:  Mercedes-Benz Truck Roadshow posetio i Srbiju

Pošto će Astra Sports Tourer verovatno vući prikolice, Opelov pomoćni elektronski sistem za stabilnost prikolice je takođe na raspolaganju.

Proširena ponuda motora će uskoro uključivati i start/stop tehnologiju

Motori Astra Sports Tourer-a uključuju osam energičnih, ali ipak skromnih benzinskih i dizel motora u rasponu snage od 70 kW/95 ks do 132 kW/180 ks.

Novi dodatak je 1,4-litarski turbo benzinac, sa snagom od 88 kW/120 ks. Dolazi sa ručnim menjačem sa šest brzina. Verzija 1,4-litarskog Turbo motora od 103 kW/140 ks je sada takođe dostupna sa ručnim menjačem sa šest brzina.

2.0-litarski CDTI motor sa 118 kW/ 160 ks je najbolji u ponudi dizel motora i u ponudi je sa ručnim menjačem sa šest brzina. Kombinuje vrhunske performanse sa obrtnim momentom od  380 Nm (sa dodatnim pritiskom) sa potrošnjom goriva od 5,1 llitra i emisijom ugljen dioksida od 134 g/km. Automatski menjač sa šest brzina je takođe u ponudi.

Radi optimizacije potrošnje goriva, sve verzije opremljene ručnim menjačem sada uključuju i indikator za menjanje brzina.

Start/Stop tehnologija će uskoro biti predstavljena u Astra Sports Tourer-u i u čitavoj gami Astre. Prva primena je nova ecoFLEX verzija sa 1,3-litarskom CDTI motorom, snage 70 kW/95 ks.

Nova Astra Sports Tourer je u potpunosti projektovana i razvijena od strane Opelovog međunarodnog centra za tehnički dizajn u Riselshajmu, a proizvodiće se u pogonu kompanije u Ellesmere Port-u u Velikoj Britaniji.