U današnjoj automobilskoj industriji sve je veći broj opcija na vozilima, kao što su daljinska dijagnostika, telematika i „infotainment“ (information+entertainment) sistemi, koje koriste komunikacione kanale između vozila i cloud-a, ili drugih infrastruktura. I dok ova razmena podataka obezbeđuje brojne nove tehnološke mogućnosti, ovi kanali u sve većoj meri postaju i potencijalne mete za sajber napade. Sve veći rizik od kompromitovanja vozila, narušavanja njegove bezbednosti, privatnosti i finansijske vrednosti, zahteva metodičke, organizacione i tehničke mere koje će obezbediti sigurnost svih karakteristika vozila.

Kako bi se izborili sa sajber bezbednosnim izazovima koji se dovode u vezu sa razvojem novih generacija automobilskih sistema, kompanije Kaspersky Lab i AVL Software and Functions GmbH radiće zajedno na kreiranju naprednih, ugrađenih bezbednosnih tehnologija kroz sveobuhvatan i partnerski pristup.

Doktor Georg Švab (Georg Schwab), upravljački direktor kompanije AVL Software and Functions GmbH, i Aleks Mojseev (Alex Moiseev), bezbednosni direktor u kompaniji Kaspersky Lab, potpisali su ugovor o aradnji u Regenzburgu, 1. juna 2017. godine. Ugovor obuhvata sledeće stavke:

  • Zajednički razvoj softverskoh rešenja, koje će garantovati bezbednu komunikaciju između komponenata automobila, samog automobila i eksterne povezane infrastrukture, bez ikakvih smetnji
  • Povezivanje ugrađenih automobilskih sistema sa najboljim sajber bezbednosnim tehnologijama i praksama
  • Povezivanje bezbednosnih proizvoda sa automobilskim komponentama, kao i predstavljanje sveobuhvatnih bezbednosnih rešenja za automobilsku proizvodnju
  • Kreiranje portfolija za trening i edukaciju u vezi sa automobilskom bezbednošću
  • Konstantno unapređenje poslovanja, kroz jednostavan i sveobuhvatan portfolio, kako bi se obezbedila sigurnost povezanih i autonomnih automobila budućnosti
Povezana vest:  Unapređena verzija MX-5 stiže u Evropu na jesen

Jedan od ključnih ciljeva jeste kreiranje pouzdane i fleksibilne softverske platforme koja će obezbediti proizvošačima automobila da raviju i implementuju bezbednu komunikaciju (Secure Communication Unit -SCU) u njihove automobile, koristeći hardver i dodatne softverkse komponente koje su u skladu sa njihovim proizvodnim planovima. Nakon njegovog razvitka, rešenje za bezbednu komunikaciju biće testirano putem bezbednosne verifikacije i drugih metoda za potvrđivanje. Ovaj sveobuhvatni razvojni paket ne samo da će kreirati tehnologiju koja je neophodna ovoj industriji, već će takođe kreirati nove koncepte za koji će unaprediti bezbednost automobilskog softvera u kroz njegov dizajn.

Povezana vest:  Chevrolet ulazi u Južnu Koreju

Kompanija Kaspersky Lab i njen tehnološki partner, AVL Software and Functions GmbH, prezentovaće primer njihove platforme za bezbednu komunikaciju na IAA 2017 konferenciji, koja će biti održana u Frankfurtu, od 12. do 17. septembra.

Aleks Mojseev (Alex Moiseev), bezbednosni direktor u kompaniji Kaspersky Lab, izjavio je: „Stručnjaci za automobilsku bezbednost u kompaniji Kaspersky Lab dugi niz godina su posmatrali ranjivosti na savremenim automobilima, kao i sve veći prostor koji napadači mogu da iskoriste za sprovođenje napada na njih, i zaključili su da je jedini način da se u potpunosti zaštiti ekosistem povezanih automobila da se ostvari saradnja između sajber bezbednosnih stručnjaka i njihovih kolega iz automobilske industrije. Naše partnerstvo sa kompanijom AVL Software and Functions GmbH predstavlja značajan događaj za nas, gde se trenutno bavimo zaštitom unutar samih automobila, a učekujemo da će se to proširiti na zaštitu komunikacije između povezanih automobila i komunikaciju između automobila i infrastrukture”.

Povezana vest:  Saradnja Mazde i modnog dizajnera Bate Spasojevića

Georg Švab (Georg Schwab), upravljački direktor kompanije AVL Software and Functions GmbH, izjavio je: „AVL, kao automobilska kompanija, prepoznao je značaj pouzdanih i bezbednih kanala komunikacije između automobila i njegovog okruženja. Kako bi pristupila konceptu i implementaciji bezbednosnih rešenja na sveobuhvatan način i postala lider u oblasti sajber bezbednosti automobila, kompanija AVL se fokusirala na saradnju sa Kaspersky Lab-om kao jednom od najiskusniji sajber bezbednosnih kompanija“.