Samo godinu dana nakon otvaranja knjiga porudžbina, već je bestseler: 100.000 kupaca širom Evrope je odabralo Opel Crossland X. Izuzetno sveže i jedre pojave spolja, sa obiljem prostora i dodatnih podešavanja unutra, uz „kul“ dvobojni finiš i sportski SUV izgled, Crossland X je pogodio u sam centar SUV B segmenta.

„Sa tipičnom Opelovom tehnologijom, kao što su ergonomska AGR prednja sedišta, koja su jedinstvena u ovom segmentu, Crossland X igra ključnu ulogu u našoj aktuelnoj proizvodnoj ofanzivi“, rekao je Peter Kispert (Peter Küspert), generalni direktor sektora prodaje i marketinga Opel Automobile GmbH. „Zajedno sa ostalim pripadnicima X porodice, Mokkom X i Grandlandom X, biće dostupan po prvi put tokom čitave (2018.) kalendarske godine, što će doneti značajan doprinos našem rastu.“

Povezana vest:  Nova Opel Insignia: Lakša, dinamičnija, agilnija

Crossland X je zapravo prvi zajednički projekat ostvaren u saradnji PSA grupe i Opela, započet između dve kompanije 2012. godine. Ovaj automobil deli svoju arhitekturu sa Citroenom C3 Aircross, a oba modela se proizvode u španskoj fabrici u Saragosi.

Crossland X nudi čitav niz „remek-dela“ u oblasti sistema vozačke asistencije, kao što su upozorenje na pospanost vozača i neželjen izlazak iz vozne trake, upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa detekcijom pešaka i automatskim kočenjem u slučaju krajnje nužde, visokotehnološki LED prednji farovi, kao i zadnja kamera koja pokriva 180 stepeni iza vozila i detekcija „mrtvog ugla“.

Povezana vest:  Počinje isporuka Chevrolet Volta trgovcima u SAD-u

Što se pogona tiče, na raspolaganju je čitav portfolio efikasnih dizela, benzinskih i TNG motora, od 1,2 do 1,6 litara zapremine, sa izlaznom snagom u rasponu od 55 kW/75 ks do 96 kW/130 ks, u kombinaciji sa petostepenim ili šestostepenim manuelnim i šestostepenim automatskim menjačem (oficijelna potrošnja goriva po NEDC ciklusu: grad 8,4¹-4,1¹ l/100 km, otvoren put 6,0¹-3,3¹ l/100 km, kombinovano 6,9-3,6 l/100 km; oficijelna, specifična emisija CO2 123-93¹ g/km; kategorija efikasnosti C-A+).

Povezana vest:  Nova Insignia OPC: Svetska premijera Opelovog vrhunskog pogonskog sistema

Crossland X je treći član Opelove X porodice modernih krosovera, uz robusnu Mokku X i veći, kompaktni Grandland X. X porodica uživa u rastućoj popularnosti. U Nemačkoj, primera radi, ovaj trio zauzima prvo mesto u SUV/krosover segmentu, po statistikama federalnog saobraćajnog organa, KBA, vezano za prva dva meseca ove godine.

¹Sa pneumaticima sa niskim koeficijentom otpora pri kotrljanju.