freelanderEkonomičan i ekološki podoban Freelander 2 dostupan i u Srbiji
Posredstvom Grand Motorsa, ovlašćenog uvoznika Land Rovera, na tržištu Srbije od nedavno je najekonomičnija i ekološki „najpodobnija“ verzija popularnog modela Freelander 2, po početnoj ceni od 49.990 američkih dolara, u dinarskoj protivvrednosti (sa carinom, transportnim troškovima i PDV-om).
Freelander 2 pokreću četvorocilindrični dizel motor od 2,2 litra (160 KS, 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, od 0 do 100 km/h za 11,2 sekunde, maksimalna brzina 181 km/h, prosečna potrošnja 6,7-8,5 l/100 km) i V6 benzinski agregat od 3,2 litra (233 KS, 317 Nm, od 0-100 km/h za 8,9 sek, maks. brzina 200 km/h, prosečna potrošnja 11,2 l/100 km).
U Evropi, dobrom delu sveta i kod nas traženija je verzija s „naftašem“, ne samo zbog ekonomičnije potrošnje, već i zbog povoljnije cene bazne varijante, koja je za oko pet hiljada dolara niža nego za „osnovnog“ benzinca, ali i zbog odličnih ekoloških performansi. Naime, ako se kupac opredeli za verziju sa šestostepenim ručnim menjačem bez doplate dobija start/stop sistem, s kojim se štedi gorivo i smanjuje emisija štetnih izduvnih gasova, pa tako opremljen Freelander 2 u atmosferu emituje samo 179 g/km ugljen-dioksida (CO2), što ga svrstava među „najzelenije“ luksuzne terence. Sa start/stop uređajem motor se automatrski „gasi“ uvek kada je vozilo u stanju mirovanja a ručica menjača „u leru“, dok se automatski „pali“ čim se menjač ponovo aktivira, odnosno vozač odabere želejnu „brzinu“.
Osim start/stop uređaja, kupac Freelandera 2 za početnih 49.990 dolara dobija dizelaša sa impresivnom opremom, koju, između ostalog, čine automatski klima uređaj, pušački paket, bočni retrovizori sa električnim podešavanjem, grejačem i električnim sklapanjem, brisači sa senzorima za kišu, audio sistem (radio sa CD plejerom, AUX ulazom i šest zvučnika), grejana prednja sedišta, tempomat, Terrain Response® – sistem reakcije na podlogu, naplaci od lake legure od 17 inča, paket vidljivosti (prednja svetla za maglu, prskalice za pranje farova), paket za hladna područja (grejači vetrobranskog stakla i prskalica za pranje stakla) itd.
Freelander 2 se ne boji ni jednog terenskog izazova, u čemu vozaču pomažu brojni elektronski „asistenti“, među kojima su DSC – dinamička kontrola stabilnosti, HDC – kontrolisano spuštanje niz nagib, RSC – kontrola nagiba vozila, ETC – elektronska kontrola stabilnosti, CBC – kontrola kočenja u krivinama, EBD – elektronska raspodela kočione sile, EBA – elektronska pomoć pri kocčenju itd.
Za modelsku 2010. ovo vozilo je dobilo brojne izmene koje ga čine funkcionalnijim i komfornijim. Recimo, na intrument tabli je nov indikator koji sugeriše promenu stepena prenosa, digitalni sat u centralnom delu ima displej za poruke, sistem za punjenje baterije (akumulatora) je optimizovan s ciljem da utiče na ekonomičniju potrošnju, nove su boje i materijali za oblaganje unutrašnjosti, a u ponudi su još dve boje karoserije
Povezana vest:  SPECIJALNA PONUDA IZ OPELA, U susret zimi: Opel sa 4 zimske gume i 4 felne!