Shinari_Exterior_2Uz koncept Šinari (Shinari) Mazda otvara novo poglavlje dizajna
Mazda modernizuje jezik forme svojih automobila, a prvi pogled na dizajn budućih modela je koncept Šinari. Kupe sa četvoro vrata i četiri sedišta nosi prva obeležja naredne generacije Mazdinih modela.
Eksterijer
Karoserija predtavlja kombinaciju aerodinamičnosti i snažnih, ali glatkih linija, u skladu sa novim jezikom dizajna – KODO („duša pokreta“) – inspirisanog lepotom i dinamikom pokreta kakve nalazimo u prirodi.
Enterijer
Unutrašnji prostor osmišljen je kao kombinacija materijala od aluminijuma i kože. Info-displej na centralnoj konzoli je trodimenzionalan, sa tri osnovna modusa: Business koji je zadužen za telefon i online-vezu, Pleasure koji reguliše audio i multimedijalne funkcije, i Sports, pomoću koga se podešava vožnja.
Shinari_Interior_Ikuo Maeda, direktor Odeljenja dizajna,  i njegova inspiracija.
„Ključni pojmovi su brzina, napetost i zavodljiva dubina”, objašnjava Ikuo Maeda, direktor Odeljenja dizajna na globalnom nivou, novi jezik dizajna Mazde. „Želeli smo da dočaramo onaj trenutak u pokretu u kome on nastaje – slično leopardu, napetog tela pre skoka.“ Snažno i glatko – ova kombinacija opisana je u japanskoj reči „Shinari“. I upravo ovi atributi sadržani su u novom koncept-autu Šinari.
Kakav otac, takav sin…
Ikuo Maeda je, između ostalog, bio zadužen i za dizajn Mazde RX-8. Strast za vožnjom sportskih automobila i talenat za dizajn Maeda je nasledio od svog oca, Matasaburo Maeda, koji je 1978. godine dizajnirao RX-7.
Povezana vest:  Nova Opel Astra proglašena za automobil 2010. godine u Srbiji