2010 09 08 Aveo_01Novi Chevrolet Aveo unosi ‘hot-heč’ stil u segment malih automobila
Chevrolet neće oskudevati u svetskim premijerama na predstojećem Sajmu automobila u Parizu, a Chevrolet Aveo sa petora vrata, koji poput Orlanda ima svetski proizvodni debi i treba da bde prikazan zajedno sa modelima Orlando MPV i Cruze u hečbek izvedbi, će biti nestrpljivo iščekivan.
Aveo RS izložbeni model prikazan je na sajmovima u Detroitu i Ženevi ranije ove godine, a sa konačnim modelom koji je spreman za proizvodnju, Chevrolet ima automobil koji izgleda podjednako dobro kao i raniji koncept.
Na ulasku u globalno visoko konkurentan segment malih automobila, upadljivi dizajnerski elementi novog Chevrolet-a Aveo uključuju agresivan prednji deo sa istaknutim dvostrukim farovima i dvostrukom rešetkom, kompaktnim, zategnutim pločama karoserije, sa rastućom ramenom linijom i kratkim zadnjim prepustima, ’skrivenim’ ručicama zadnjih vrata koje se sada nalaze na C-stubu, kao i profilom ’karoserija unutra, točkovi van’, koji je sada u velikoj meri sastavni deo novog dizajnerskog jezika.
Podsećajući na nedavno uvedeni Spark, novi Aveo je bez sumnje automobil koji će se dopasti mlađim kupcima, sa sportskim hot-heč izgledom. Četvoroseda sedan izvedba biće izbačena na tržište zajedno sa hečbek modelom sledećeg leta. I hečbek i sedan izvedba su praktični mali automobili sa prostranom unutrašnjošću, te Chevrolet očekuje da će se novi Aveo takođe dopasti porodicama za koje je trenutno prisutan model popularan izbor.
Novi Chevrolet Aveo imao je koristi od opsežnog razvojnog programa, ishod čega je mali automobil koji zadovoljava ukuse evropskih vozača i kad je u pitanju dizajn i dinamika. Konačne specifikacije novog Avea, biće pažljivo prilagođene prema svakom od evropskih tržišta.
Vejn Brenon, predsednik i generani direktor kompanije Chevrolet Europe kaže: „Upravo sada je veoma uzbudljivo biti u Chevroletu, ne samo da imamo nove modele u MPV i kompakt klasi, nego sa Aveom imamo i model koji je spreman za nadmetanje sa najboljim automobilima u segmentu malih automobila, koji je ujedno i najveći segment na evropskom tržištu.“
Novi Aveo je duži i širi u odnosu na trenutno prisutan model, sa prostranom unutrašnjošću i zapreminom prtljažnika među najbolijma u klasi. Dizajn unutrašnjosti donosi možda još i više uzbuđenja u odnosu na unutrašnjost, što se naročito odnosi na okrugle pokazivače na instrument tabli, na kojoj se nalaze analogni tahometar, sa digitalnim brzinomerom i upozoravajućim svetlima.
2010 09 08 Aveo_02Plavo pozadinsko osvetljenje, tipično za višu klasu, prisutno je na središnjoj konzoli, dok je čitava prednja kabina spakovana u obavijajuću prednju ploču, koja može biti u boji i pruža se od instrument table u vozačka i suvozačka vrata. Kupcima Avea će se svideti visoko kvalitetni materijali korišćeni u unutrašnjosti, kao i višestruki skladišni odeljci u središnjoj konzoli i moderan audio sistem sa USB, aux-in i Bluetooth priključcima.
Odražavajući sportsku prirodu malog Ševroleta, Aveo je osmišljen tako da pruži angažovano upravljanje, što je osobina koja se delimično može pripisati njegovoj tesnoj strukturi integralne karoserije (BFI) gde je postignuta torziona krutoća koja je među najjačim u segmentu malih automobila.
Šasija novog Avea je podešema prema evropskim ukusima sa voznim i upravljačkim osobinama koje kombinuju udobnost i brz odgovor. Elektronski kontrolisano upravljanje (EPS), Elektronska kontrola stabilnosti (ESC) i ABS kočnice su standardna oprema.
Na novom Aveu će na raspolaganju biti sadržajna linija četvorocilindarskih benzinskih i dizel motora, uključujući najnovije tehnologije poput vremenski podesivog podešavanja ventila, dvostruko kontinuirano varijabilno  faziranje bregaste osovine i komon-rejl ubrizgavanje kod dizel motora.
Linija benzinskih motora obuhvata dve 1,2-litarske verzije (sa 70 i 86 ks), jednu 1,4 litarsku jedinicu (100 ks) i jedan motor od 1,6 litara (115 ks). Po prvi put, Aveo se nudi u dve verzije 1,3 litarskog dizel motora (sa 75 i 95 ks) sa Start/Stop tehnologijom.
Ševroletov prvi 6-stepeni automatski prenos na malom automobilu biće ugrađen na modelima Aveo 1.4 i 1.6, kao opcija na najvećem broju tržišta; manuelni menjači su sa 5 ili 6 brzina, zavisno od izbora motora.
Povezana vest:  Vozite za pola cene: Novi Opel ADAM LPG smanjuje troškove goriva