2010-09-21_GM-ABB MOU_Volt battery reuseBaterije Chevrolet Volt-a mogle bi podstaći razvoj obnovljivih izvora energije
General Motors i ABB Grupa radiće zajedno na razvoju pilot-projekta za ponovno korišćenje baterija iz električnog vozila Chevrolet Volt. Trenutno se razmatra mogu li baterije biti izvor obnovljive energije što bi povećalo efektivnost solarne i vetro energije.
Ova mogućnost je temelj memoranduma o razumevanju koji su potpisali General Motors i ABB Group.
Ove dve kompanije sarađuju na utvrđivanju na koji način se 15kWh litijum-jonske baterije Volt-a mogu koristiti kao statični sistemi za skladištenje električne energije iz strujne mreže jednom kad su završile svoj životni vek u automobilu.
Krajnji cilj je ponuditi cenovno pristupačna inovativna rešenja koja će poboljšati učinak energetskog sistema neke države.
„Volt baterija ima veliki kapacitet za skladištenje električne energije čak i kada završi svoj životni vek u vozilu“, rekao je Micky Bly, izvršni direktor sektora električnih sistema, hibrida, električnih vozila i baterija u GM-u. „Upravo smo zato ujedinili resurse s ABB-om kako bismo našli način da iskoristimo Volt baterije u svrhu očuvanja okoline, čak i dalje od pukih drumskih prednosti.“
Bly je najavio partnerstvo u utorak na konferenciji EV Battery Tech u mestu Troy, SAD. „Naša veza s ABB-om pomoći će u razvoju rešenja koja optimiziraju puni radni vek Volt baterije“, izjavio je Bly. Električno vozilo s produženim dosegom Chevrolet Volt pružiće korisnicima standardnu garanciju u trajanju 8 godina ili 100.000 milja na svoju naprednu litijum-jonsku bateriju. To je najduža i najopsežnija garancija na bateriju u automobilskoj industriji koje se odnosi na neko električno vozilo, a takođe je bez dodatnih troškova prenosivo na ostale vlasnike vozila.
Detaljna garancija na bateriju koja dolazi s Volt-om pokriva sve baterijske komponente, njih 161, a 95% ih je dizajnirao i konstruirao GM, kao i sistem upravljanja temperaturom, sistem punjenja i komponente električnog pogona.
ABB je najveći proizvođač komponenti strujnih mreža i vodeća kompanija u energetskim i automatizacijskim tehnologijama. Njihove tehnologije omogućuju poboljšanje performansi komunalne infrastrukture i industrije, uz istovremeno smanjenje njihovog štetnog uticaja na okolinu.
„Pametne energetske mreže budućnosti sadržaće veći procenat obnovljivih izvora energije te će morati da snabdeju veću e-mobilnu infrastrukturu, što zahteva širi izbor rešenja za skladištenje energije“, rekao je Bazmi Husain, na čelu ABB-ove inicijative za pametne energetske mreže. „Nestrpljivi smo da istražimo mogućnosti ponovnog korišćenja baterija iz električnih automobila u svrhu izgradnje potrebnih kapaciteta za skladištenje energije uz dalekosežne ekonomske i ekološke prednosti.“
Inženjeri i istraživači iz obe kompanije rade zajedno na proučavanju:
Obnovljivog skladištenja energije: energija dobijena snagom vetra i sunca može se skladišti u sisteme Volt baterija i koristiti prema potrebi.
Upravljanje opterećenjem mreže: komunalne firme moći će da koriste Volt baterije za skladištenje električne energije tokom razdoblja niskog opterećenja kako bi zadovoljile povećane potrebe tokom visokog opterećenja. Ovo će pomoći komunalnim firmama da bolje upravljaju energetskom mrežom, poboljšavajući pouzdanost i učinak.
Pričuvna energija za stambene jedinice: Volt baterijski sistem može da se koristi za skladištenje struje za korišćenje od strane stambenih jedinica tokom nestašice energije usled oluja ili drugih elementarnih nepogoda.
Upravljanje vremenom korišćenja: korisnici iz industrije mogu da skladište jeftiniju struju tokom razdoblja manjeg opterećenja mreže, u Volt baterije, za korišćenje u razdobljima povećane potrebe, uz značajne uštede.
„Chevrolet i GM predano rade na tome da naša vozila što je moguće više smanje uticaj na okolinu“, rekao je Bly. „Naš cilj da pronađemo dodatne načine korišćenja Volt baterija nakon životnog veka u vozilu podiže našu predanost tome na vrlo visok nivo.“
Povezana vest:  Ford Fiesta slavi 35. rođendan i 15 miliona prodatih primeraka