MONDEO_2010_04_wagonFord predvodi oporavak

 

 

Američki proizvođač automobila Ford saopštilo je da mu je čista zarada u trećem kvartalu porasla za gotovo 70 odsto i da je to najveći rast u proteklih skoro deset godina.

Ford je daleko nadmašio predvidanja Vol strita (Wall Street), zaradivši od jula do septembra 1,7 milijardu dolara, prenosi danas Radio glas Amerike.

Povezana vest:  Fantastična ponuda iz Opela – specijalno za BG Car Show!

Očekuje se da će i druga dva velika proizvođača motornih vozila, Dženeral Motors (GM) i Krajzler (Chrysler), takode iskazati rast kada iduće sedmice budu objavljeni njihovi finansijski izveštaji.

To će biti snažan zaokret u odnosu na prošlu godinu, kada su dva od tri velika proizvodaca bila u stečajnom postupku.

Posle vraćanja više milijardi dolara dugova, Dženeral Motors i Krajzler se brzo oporavljaju, kažu analitičari.

Povezana vest:  Sporazum o isporuci OEM vozila između Suzuki i Mitsubishi korporacija

Ford, koji je jedini odbio državnu finansijsku pomoć, beleži uspon u već šest uzastopnih kvartala. Uprava Forda kaže da je uprkos usporavanju prodaje u svetu, profit ostvaren velikim smanjenjem troškova.

Očekuje se da će tri kompanije uložiti dve milijarde dolara u svoje fabrike u Mičigenu, što će značiti i moguće otvaranje oko 2.300 radnih mesta.

Povezana vest:  Ponovo pobednik: Opel Zafira je šampion vrednosti za 2018.

I pored dobrih nagoveštaja, činenica je da Krajzler još nije zabeležio profit a, nekad najveći na svetu, GM još je delom u državnom vlasništvu.

Analitičari kažu da ni ove godine u SAD neće biti prodato 16 miliona automobila, koliko je godišnje prodavano pre recesije.