vw_logoVolkswagen i Daimler najavljuju velike ugovore sa kineskim partnerima

 

Nemački automobilski divovi Daimler i Volkswagen potpisaće tokom posete potpredsednika kineske vlade Berlinu ugovore vredne više milijardi dolara s kineskim partnerima, saopštio je izvor iz nemačke vlade.

-Vrednost ugovora s Daimlerom i VW-om premašiće pet milijardi dolara – rekao je jučer izvor AFP-u.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova ranije je obavestilo javnost da će ugovori biti potpisani nakon sastanka potpredsednika kineske vlade Li Keqianga i njegovog nemačkog kolege Guida Westerwellea, ne navodeći pojedinosti.

Povezana vest:  Premijera Peugeot skutera na sajmu „Motopassion”

Westerwelle, inače nemački ministar spoljnih poslova, i Li raspravljaće o „daljnjem razvoju ekonomskih i političkih veza, kao i o nastavku reformi u Kini i o kulturnoj saradnji dveju zemalja“, saopštilo je ministarstvo.

Li, za koga se smatra da će biti sledeći kineski premijer, trebao bi se danas sastati i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Jučer se sastao s nemačkim ministrom privrede Rainerom Bruederleom koji se zanimao za pitanje pristupa nemačkih firmi kineskom tržištu, te transfera tehnologije i zaliha sirovina.

Povezana vest:  Sedam razloga za Astru Sedan

-Transfer tehnologije nudi velike mogućnosti obema stranama ako se odvija na dobrovoljnoj bazi i po pravednim uslovima – rekao je Bruederle u saopštenju ministarstva.

-Uveren sam da će svi imati koristi ako Kina osigura otvoren, slobodan i uredan pristup svojim sirovinama – rekao je.