Peugeot i Citroen spajaju se s Mitsubishijem
peugeot-ion-01I dok se jedni odlučuju na rasprodaju portfelja, poput Forda i General Motorsa, drugi razmišljaju o partnerstvima i razmenjivanju deonica. Tako Bloomberg izveštava o potencijalnom udruživanju grupacije PSA – Peugeota i Citroena i Mitsubishija.
Tri proizvođača već aktivno sarađuju na projektu iMiEV kojim Peugeot planira u Evropi da ponudi Mitsubishijev električni automobil pod svojim imenom iOn, kao i na projektu Outlandera koji Mitsubishi nudi u obliku modela 4008, a Citroen kao C-Crosser.
Zasad nije poznato kojom metodom Mitsubishi i PSA planiraju da zapečnu „zajednički život“, a insajderi spekulišu o zameni deonica ili opciji prema kojoj bi PSA trebao steći veći udio u Mitsubishiju u zamenu za novac ili pak svoje deonice i novac.
Kako god bilo, analitičari već sad sumnjaju u mudrost poteza kojim bi drugi po veličini evropski proizvođač automobila pokušao da konkuriše koncernu VAG. Naime, s obzirom na maleni udeo Mitsubishija u globalnoj prodaji te veliko kreditno opterećenje francuskog proizvođača, potez bi se mogao pokazati izuzetno rizičnim.
Od najave partnerstva grupe PSA i Mitsubishija deonica PSA-e je pala za 3,6 posto, dok je ona Mitsubishija porasla za 7,5 posto.

Povezana vest:  Koji su se automobili našli u konkurenciji za Evropski automobil 2011