Astra_2012

Modeli za 2012: Opel Corsa, Meriva, Astra sa još manjom potrošnjom goriva

Dodatno smanjenje potrošnje i nove karakteristike su samo dva od mnogih elemenata koji izdvajaju Opelovu ponudu za 2012. godinu. Zahvaljujući proširenoj ponudi ecoFLEX tehnologija u čitavom portfoliu putničkih automobila, broj štedljivih ecoFLEX modela je porastao na preko 60 modela – u zavisnosti od tržišta – što je više nego dupliran broj.

Nova Astra ecoFLEX je savršen primer uštede goriva koju ecoFLEX tehnologija postiže u kombinaciji sa Start/Stop sistemom. Sa samo 99 g/km CO2 (3,7 litara dizela na 100 km) to je najčistija, najekonomičnija Astra svih vremena – a to sve sa impresivnom izlaznom snagom od 96 kW/130 ks. Start/Stop sistem je sada dostupan sa benzinskim motorima za model Corsa. Kod 1,2 i 1,4-litarskih modela postiže prosečno smanjenje potrošnje goriva od 0,4 litre na 100 km i smanjuje emisiju CO2 na 119 g/km. Meriva 1.3 CDTI je takođe ekonomičnija sa Start/Stop sistemom i ecoFLEX tehnologijom. U kombinovanom ciklusu rada, potrošnja modela Meriva 1,3 CDTI ecoFLEX je smanjena u proseku za 0,4 litra na 100 km, a emisija CO2 je smanjena na samo 109 g/km – što je jedna od najboljih vrednosti u ovoj klasi.

U liniji modela Corsa sada je ponuđena nova verzija na TNG (tečni naftni gas) sa novorazvijenim Euro 5 motorom sa zapreminom od 1,2 litra, za alternativan rad na tečni naftni gas.

Za kupce koji preferiraju automobile sa ozbiljnim performansama, ograničena serija Corsa OPC modela sa 155 kW/210 ks, se nalazi na startnoj liniji: Corsa OPC Nürburgring Edition model.

FlexFix sistem nosača bicikla još praktičniji

Novine su uvedene i u domen fleksibilnosti tipičan za Opel: veoma praktičan FlexFix sistem nosača bicikla sada može da se kombinuje sa pilotom za parkiranje u modelima Corsa, Meriva i u Astri sa pet vrata. FlexFix innovacija ostaje ekskluziva Opela. Kao što je najavljeno tokom lansiranja Astra Sports Tourera na tržište krajem prošle godine, Opelov nosač bicikla je dostupan i sa ovim modelom Astra. Sports Tourer donosi novu generaciju FlexFix sistema koji je dodatno unapređen, još je lakši za upotrebu i nudi povećanu funkcionalnost.

Još jedna nova opcija je opcionalna kuka za prikolicu za modele Corsa i Meriva, koja može da se ukloni.

Povezana vest:  Pjađo predstavlja električnu verziju Vespe

Novi sistemi za zabavu i informisanje sa većim obimom opcija za Merivu i Astru

Novi sistemi za zabavu i informisanje predstavljeni u modelima Insignia Navi 600 i Navi 900 Europa takođe su ponuđeni u Meriva i Astra modelima za 2012. godinu. Novi sistemi su daleko nadmoćniji od prethodnih verzija zasnovanih na CD ili DVD-jevima, u smislu obima ponuđenih opcija. Sve mape su spremljene na SD karticama, a mape mogu da se prilagode da odgovaraju individualnim potrebama kupca. Pored podrazumevanih interesnih tačaka (POIs), dodatne interesne tačke možete da skinete i  na uređaj. Još jedna praktična opcija: pored najbržih i najkraćih ruta, navigacioni sistem dozvoljava i odabir najekonomičnijih ruta, tj. ruta koje zahtevaju najmanju potrošnju goriva.

Navi 900 Europa sistem takođe nudi opciju za prepoznavanje glasa i knjigu zapisa – ovo drugo je opcija za razdvajanje privatnih i poslovnih putovanja.

Opel Corsa OPC Nurburgring Edition

Opel Corsa: Start/Stop tehnologija sada i sa benzinskim motorima

Prošle godine u pitanju su bili nova šasija i novi volan, na početku 2011. godine novi izgled, proširena linija nijansi i ecoFlex model izuzetno niske potrošnje sa samo 94 g/km CO2 – Corsa konstantno smišlja atraktivna poboljšanja, a model za 2012.godinu se po tom pitanju ne razlikuje.

Pored 1.3 CDTI ecoFLEX motora (55 kW/75 ks i 70 kW/95 ks), 1.2 ecoFLEX (63 kW/85 ks) i 1.4 ecoFLEX (64 kW/87 ks i 74 kW/100 ks) benzinski motori su takođe ponuđeni sa Start/Stop sistemom. Dolaze u kombinaciji sa akumulatorom visokih performansi, starterom za teške uslove rada i niskim otporom guma od 185/65 R 15.

Glavna prednost Start/Stop sistem je ta da pri kombinovanom ciklusu rada smanjuje potrošnju goriva u proseku za 0,4 litre, na 5,1 l/100 km za 1,2-litarsku jedinicu i na 5,3 l/100 km za oba 1,4-litarska motora. Pri gradskoj vožnji, potrošnja se smanjuje za čak do 0,8 l na 100 km. To omogućava smanjenje emisije CO2 u verzijama modela Corsa sa benzinskim motorom na 119 g/km.

Još jedna novost u ponudi motora za Corsa ecoFLEX je novorazvijeni 1,2-litarski TNG ecoFLEX motor. Koristi dve vrste goriva i radi na benzin ili na jeftini tečni naftni gas (trenutna cena mu je oko 0,72 evra po litri). Pri radu na benzin dostiže izlaznu snagu od 63 kW/85 ks, a pri radu na TNG postiže izlaznu snagu od 61 kW/83 ks. Ovaj motor ispunjava stroge Euro 5 standarde emisije u oba režima rada i u skladu je sa niskom emisijom CO2 (110 g/km pri radu na TNG, model sa troja vrata).

Povezana vest:  Budućnost je počela!

Vrela Corsa za strastvene vozače: OPC Nürburgring Edition verzija

Konačno je ovde: za one koji preferiraju ozbiljan sportski automobil, Opel donosi specijalnu novinu u ponudi za 2012. godinu – novi vrhunski model u liniji Corsa, Corsa OPC Nürburgring Edition verziju.

U poređenju sa standardnim Corsa OPC modelom, OPC Nürburgring Edition verzija sa 1,6-litarskim turbo motorom nudi još veću snagu (155 kW/210 ks umesto 141 kW/192 ks) i veći obrtni momenat (sa funkcijom prekomernog povećanja obrtnog momenta: do 280 Nm umesto 266 Nm za Corsa OPC). Ovaj model takođe dolazi sa novorazvijenom Bilstein performansnom šasijom, mehaničkim višepločastim ograničenim diferencijalom i Brembovim sistemom prednjih kočnica koji performanse ovog sportskog automobila održava bezbedno na putu. Corsa OPC Nürburgring Edition verzija dostiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,8 sekundi (0,4 sekunde brže od standardne OPC verzije) i dostiže maksimalnu brzinu od 230 km/h (umesto 225 km/h).

Ostale karakteristike uključuju 18-inčne alu-felne, sportska sedišta OPC Recaro za vozača i suvozača, kao i Nürburgring logo na sedištima i na B-stubu. Corsa OPC Nürburgring Edition verzija će u Nemačkoj koštati 27.650 evra (PDV uračunat).

Opel Meriva: Samo 109 g/km CO2 sa Start/Stop sistemom i ecoFLEX tehnologijom

Slično kao kod Corsa modela, Opel je proširio i ponudu motora sa Start/Stop sistemom i ecoFLEX tehnologijom za model Meriva. Sada je u ponudi sa 1,3-litarskim CDTI (70 kW/95 ks) motorom kao ecoFLEX model sa Start/Stop sistemom, akumulatorom visokih performansi, starterom za teške uslove rada i niskim otporom guma. Dobijene vrednosti performansi su impresivne: sa 1,3-litarskim ecoFLEX motorom, potrošnja pri gradskoj vožnji je smanjena na 4,8 litara (prethodno je iznosila 5,6 litara), tj. za 0,8 litara na 100 km. Čak i pri kombinovanom ciklusu rada tehnologija uštede goriva ostavlja traga, sa prosekom od 0,4 litre dizela manje na 100 km. A sa emisijom CO2 od samo 109 g/km, Meriva 1.3 CDTI ecoFLEX sa Start/Stop sistemom je među najboljima u svojoj klasi .

Povezana vest:  Chevrolet uzburkava duhove u Detroitu svojim potpuno novim Aveom/Sonicom

Opel Astra: Dva nova ecoFLEX modela sa samo 99 g/km CO2

Još jedna bitna stavka u Astrinom planu rada je smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2, tako da je ovaj uspešan kompaktni automobil sada dostupan sa velikim izborom motora sa Start/Stop sistemom.

Model za 2012. godinu donosi novi 1,7-litarski CDTI motor u porodicu Astre. Vrhunac novog komon-reil turbo dizel motora sa optimalizovanim trenjem je novi sistem za upravljanje motorom, u potpunosti dizajniran od strane Opelovih inženjera. Ovaj sistem obezbeđuje optimalne performanse, nižu potrošnju, te manje buke i vibracija. Novi 1,7-litarski 1.7 CDTI motor je ponuđen sa dva nivoa izlazne snage: 81 kW/110 ks i 96 kW/130 ks sa maksimalnim obrtnim momentom od  280 i 300 Nm.

Astra ecoFLEX model sa petoro vrata je ponuđen sa 1,7-litarskim CDTI motorom sa oba nivoa izlazne snage te nudi jedinstvenu kombinaciju ekonomične vožnje i sofisticiranih performansi. Beleži potrošnju goriva od samo 3,7 litara dizela na 100 km i emisiju CO2 od samo 99 g/km – što ga čini najčistijim, najekonomičnijim Astra modelom.  Astra ecoFLEX model ima Start/Stop sistem,  akumulator visokih performansi, starter za teške uslove rada i gume niskog otpora. Pored toga, sadrži i sistem za prikupljanje energije kočenja, optimizovan menjač, optimizovanu kontrolu temperature, aktivne klapne za vazduh u rešetki hladnjaka, spuštenu šasiju i dnevna LED svetla.

Obe verzije 1,7-litarskog CDTI motora su takođe dostupne u kombinaciji sa ecoFLEX setom tehnološke opreme. Ovaj set sadrži Start/Stop sistem, akumulator visokih performansi, starter za teške uslove rada i gume niskog otpora. Smanjuje potrošnju goriva kod verzija sa 81 kW/110 ks i 96 kW/130 ks na 4,3 litre dizela na 100 km, te smanjuje emisiju  CO2 kod Astra modela sa petoro vrata na 114 g/km (Astra Sports Tourer: 4.4 l/100 km i 118 g/km CO2).

1.3 CDTI ecoFLEX model (70 kW/95 ks) i 2.0 CDTI motor od 121 kW/165 ks sa ecoFLEX setom tehnološke opreme (prethodno je iznosio 118 kW/160 ks), su u ponudi sa Start/Stop sistemom već nekoliko meseci.