volvo xc60 driving in shanghaiVolvo uvodi detektor biciklista na automobilima

Švedski proizvođač automobila Volvo, koji je u vlasništvu kineskog „Džilija“, najavio je poseban uređaj na svojim vozilima koji će detektovati bicikliste, čime će se sprečiti teške saobraćajne nesreće.
Novi uređaj moći će da detektuje i opasnost u vidu bicikliste koji je iznenada skrenuo na putanju vozača automobila, prenosi portal Indikator.ba.
Iz kompanije navode da će se u slučaju da se detektuje opasnost od sudara oglasiti alarm, koji će aktivirati kočnice automobila, ali kažu i da ovaj tehnički uređaj ne treba da bude zamena za opreznost za volanom.
Volvo je ovaj novi uređaj predstavio na sajmu automobila u Ženevi, a u novoj tehnologiji je pojačana verzija sistema za detekciju pešaka, koji je predstavljen 2010. godine.
Kao i slučaju prethodnih inovacija, ovaj uređaj koristi radar u prednjoj rešetki automobila, i kameru koja se nalazi izme?u šoferšajbne i retrovizora, kako bi detektovao opasnost od sudara. Novi sistem uključuje moćniji procesor i izmenjen ojačan softver.
Takođe novi sistem mora da se instalira u fabrici, što znači da mora da se naruči unapred, i biće ograničen na sedam od 11 modela koja su trenutno u proizvodnji. Vozači koji žele ovaj uređaj moraće da dodaju najmanje 1,850 funti na cenu automobila.
Iz Volva kažu da njihovi inženjeri sada rade na novoj verziji, koja će ući u program automobila 2020. godine, a koja će moći da detektuje životinje na putu.
Volvo je takođe nedavno predstavio automobil koji ima vazdušni jastuk ispod haube, koji se naduva ako senzori u prednjem delu automobila detektuju mogući kontakt sa biciklistom ili pešakom. Vazdušni jastuk prekriva oko jedne trećine šoferšajbne i njegova svrha je da ublaži povrede glave žrtve.

Povezana vest:  Chevroletov informativno-zabavni sistem MyLink omogućava vezu sa pametnim telefonima