audi A3 sedanAudi A3 Sedan

Lansiranjem A3 Sedana ovog proleća, Audi ulazi u najveći svetski tržišni segment, klasu kompaktnih limuzina. Dinamični četvorovratni automobil nudi sve prednosti modela iz A3 serije – malu težinu zahvaljujući laganom dizajnu, snažan i vrlo efikasan motor i brojna visoko tehnološka rešenja za zabavu, kao i sisteme pomoći u vožnji. Top model u seriji je S3 limuzina sa 221 kW (300 KS).
Audi A3 Sedan ima sportski stav na kolovozu, precizan i vrlo izražajan u svim detaljima. Njegov dizajn je presek između klasičnog tri-box koncepta i coupé filozofije. „Tornado linija“ је element dizajna sa ivicom preko koje se svetlost prelama celom dužinom. Međuosovinski razmak između točkova je 2,64 metra, a ukupna dužina je 4,46 metra.
Iznad bočnih pragova, linija se penje oštrije nego na prethodna dva modela A3. Bočne površine su intenzivnije zakrivljene, a blatobrani su malo pljosnatiji. Sa širinom od 1,8 metara, A3 Sedan je 11 mm širi od A3 Sportback modela, a njegova visina od 1,42 metra je 9 mm manja od Sportback varijante.
Pozadi, spojler je integrisan u poklopac prtljažnika, a svetla naglašavaju horizontalne linije automobila svojim širokim i niskim rezovima. LED tehnologija je dostupna kao opcija. Audi će takođe ponuditi prednja potpuno LED svetla sa izlaskom na tržište – njihova inovativna tehnologija i prepoznatljiv izgled naglašavaju ekskluzivnost A3 Sedana.
Uz 1.4 TFSI motor, limuzina ima masu praznog vozila od samo 1250 kg. Audi koristi mnoge čelične delove u putničkom prostoru radi male težine i velike čvrstoće, dok je deo za motor izrađen od aluminijuma. Konstrukcija je vrlo rigidna i stabilna prilikom sudara.
Strogi diktat laganog dizajna prenosi se i na motor, te četvorocilindarski motor teži tek nešto više od 100 kg.
Kada se Audi A3 Sedan bude počeo prodavati u Nemačkoj i Evropi, postojaće opcije od tri četvorocilindarska motora. Potpuno redizajnirani, motori reprezentuju efikasnost tehnologija iz Audija – direktno ubrizgavanje goriva, turbo, inovativno upravljanje toplotom i start-stop sistem.
2.0 TDI proizvodi 110 kW (150 KS) i razvija 320 Nm obrtnog momenta. Ovaj model ubrzava 0 – 100 km/h za 8,7 sekundi i postiže maksimalnih 220 km/h. Njegova kombinovana potrošnja goriva je 4,1 litara na 100 km, što je CO2 ekvivalent od 108 grama po kilometru.
Ključni parametri za 1.4 TFSI su 103 kW (140 KS) i 250 Nm. Na niskom opterećenju motora, COD (cilindar na zahtev) sistem deaktivira dva cilindra, tako da je kombinovana potrošnja goriva samo 4,7 litara goriva na 100 km uz emisije CO2 od 109 grama po km. Samo 8,4 sekundi je potrebno za ubrzanje 0-100 km/h, a najveća brzina s ovim motorom je 213 km/h (132.35 mph).
1.8 TFSI proizvodi 132 kW (180 KS) i 250 Nm obrtnog momenta. Ovaj model sprintuje do 100 km/h za samo 7,3 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 235 km/h. Njegova kombinovana potrošnja goriva je 5,6 litara na 100 km, što je jednako 129 grama CO2 po kilometru.
Zavisno od motora, u upotrebi je šestostepeni manuelni menjač ili S tronic. Sistem Audi drive select uz S tronic nudi funkciju „free-wheeling“ u svom efikasnom modu rada, što dodatno smanjuje potrošnju goriva.
Limuzina Audi A3 uživa pol poziciju u svojoj kategoriji zbog inženjeringa šasije. Temelj je uravnoteženo osovinsko opterećenje sa distribucijom 60 posto napred i 40 posto nazad, što malo varira za različite motore. Svi agregati su nagnuti dvanaest stepeni prema zadnjem delu, dok su prednji točak i suspenzije postavljeni daleko napred.
Prednje vešanje je MacPherson s aluminijumskim pivot ležajima. Sportka suspenzija za Ambition line i S line snižava karoseriju do 25 mm.
Unutrašnjost Audi A3 Sedana se odlikuje impresivnom pažnjom na detalje. Linije i površine su čisto dizajnirane, a elegantni luk se proteže širinom vetrobranskg stakla. Instrument tabla je zakrivljenih vitkih linija, a središnja konzola je blago okrenuta prema vozaču. Opciono, informacijski sistem za vozača (DIS) pokazuje slike u vrlo detaljnoj 3D grafici.
Boje unutrašnjsti – crna, titan siva, bež i Pashmina kesten smeđa – temelje se na posebnim linijama opreme. Dizajn iz dva tona od laso smeđe stvara ekskluzivni svet boja. Sport S line paket, koji se može naručiti za Ambition A3 Sedan, uranja unutrašnjost u potpunosti u crno. Dostupni materijali za presvlake uključuju tkanine, mešavinu tkanine i veštačke kože, Milano kože i kombinacija Pearl Nappa kože i Alcantare.
Audi connect omogućuje putnicima da surfuju internetom i da koriste e-mail putem integrisanog WLAN Hotspota. Za vozača postoje prilagođene internet usluge. One se kreću od navigacije pomoću slika iz Google Earth i Google Street View za Audi online saobraćajne informacije i smartphone app Audi music stream. Vesti i informacijske usluge zaokružuju listu. Online pristup zajednicama Facebook i Twitter je integrisan u vozilo na način prilagođen vožnji, uz „tekst u govor“ funkcije.
Samo nekoliko meseci nakon lansiranja novog modela iz serije limuzina, Audi će predstaviti top model – S3 limuzinu. 2.0 TFSI proizvodi 221 kW (300 KS) i 380 Nm obrtnog momenta.
Ova verzija ubrzava do 100 km/h za 4,9 sekundi, dok sa manuelnim menjačem to traje 5,3 sekundi. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h. Četvorocilindarski turbo ima kombinovanu potrošnju goriva od samo 6,9 litara na 100 km – za CO2 ekvivalent 159 ili 162 grama po km.

Povezana vest:  Opel na 51. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu