Audi TT sa OLED 3D zadnjim stop svetlimaPrvi automobil sa OLED trodimenzionalnim zadnjim štop svetlima

Članovi OLED 3D istraživačkog konzorcijuma predstavili su prvi put u svetu projekat trodimenzionalnih OLED organskih svetiljki koje emituju svetlo na velike površine i njihovu upotrebu u štop svetlima automobila, što najbolje pokazuje u kojoj će meri nova tehnologija osvetljenja promeniti izgled vozila u budućnosti.
Projekat je trajao tri i po godine i finansiralo ga je nemačko Savezno ministarstvo za obrazovanje i istraživanje sa ukupno 5,7 miliona evra. Konzorcijum je predvodio Philips (Ahen), a sačinjavali su ga još i Audi (Ingelštad), Automotive Lighting (Rojtlingen), Merck (Darmštad) i Univerzitet u Kelnu.
Partneri su imali za cilj da analiziraju i poboljšaju tehnologiju i primenu OLED 3D osvetljenja u automobilskoj industriji. Zajedno sa Tehničkim univerzitetom u Darmštadu, kompanija „Merck“ je razvila nove „unakrsno (međusobno) povezive“ crvene OLED materijale zahvaljujući kojima se OLED svetiljke mogu proizvesti po prvi put u više slojeva na formiranom staklu koristeći tzv. „mokru hemiju“. Univerzitet u Kelnu je sproveo detaljno istraživanje o ovom procesu proizvodnje i to je demonstrirao na 3D uzorcima.
Impresivan nacrt dizajna pokazuje višestruke mogućnosti koje OLED nudi u primeni na spoljno osvetljenje vozila. Rezultat stvara potpuno nove, pionirske mogućnosti dizajna za inovativne primene OLED osvetljenja u automobilskom inženjeringu. Na primer, OLED 3D konzorcijum je dalje razvio karakterističan dizajn zadnjih štop svetala modela Audi TT, za koje je Philips proizveo OLED 3D svetiljke. Koristeći ove ultra tanke izvore osetljenja za velike površine ušlo se u treću dimenziju prostora i potpuno novu dimenziju dizajna.
Kvalitet OLED supstanci značajno utiče na vek trajanja i performanse OLED osvetljenja. Osetljivost i preciznost analitičke hemije, kao i ekspertiza u proizvodnji ultra čistih materijala nužni su preduslovi za primenu ove tehnologije.

Povezana vest:  Mazda na salonu automobila u Parizu