fiat_500Novi predsednik Fijata Džon Elkan nakon ostavke Montecemola
Italijanski proizvođač automobila „Fijat“ saopštio je danas da naslednik porodice Anjeli i dosadašnji potpredsednik kompanije, Džon Elkan, preuzima funkciju predsednika, šest godina nakon što je vodeću ulogu u kompaniji imao neki član te poznate porodice.
Na konferenciji za novinare „Fijata“ u Torinu najavljeno je da će Upravni odbor zvanično potvrditi izbor 34- godišnjeg Elkana na sastanku zakazanom za sutra, dok će nešto kasnije biti predstavljen i petogodišnji poslovni plan kompanije, prenela je agencija AP.
-Sutra je važan dan za ‘Fijat’ i za mene. Veoma sam srećan i ponosan zbog toga i zahvaljujem se svima koji su mi pomagali i podržavali me ovih godina. Zahvaljujem i svojoj porodici na ukazanom poverenju. Naravno, razmišljam i o svom dedi i koliko bih voleo da je on danas tu – izjavio je Elkan.
Izvršni direktor „Fijata“, Serđo Markione, koji se na rukovodećem mestu nalazi od 2004, godinu dana nakon smrti Elkanovog dede i dugogodišnjeg predsednika tog italijanskog automobilskog giganta Đanija Anjelija, ostaje na sadašnjoj poziciji.
Markione je izjavio da će petogodišnji plan biti „ambiciozan“, ali je odbio da iznese detalje uoči sutrašnjeg predstavljanja. Novinari su došli do informacije da će plan sadržati proizvodnju novih modela i čvršću integraciju sa firmom „Krajsler“.
Dosadašnji predsednik kompanije, Luka Kordero di Montecemolo, koji je na toj poziciji od 2004. i bio je mentor Džonu Elkanu, jutros je najavio da se povlači.
On je objasnio da je sačekao da „Fijat“ ojača i da jedan član porodice Anjeli bude spreman da preuzme njegovo mesto, kako bi dao ostavku.
Porodica Anjeli poseduje većinski paket akcija u „Fijatu“, kompaniji koju je osnovao Elkanov pradeda, a decenijama je na njenom čelu bio Đani Anjeli.
Povezana vest:  Novi sjaj već uspešnog smart koncepta