alianz_Opel_nagradaOpel dobitnik nagrade za bezbednost Allianz “Genius 2010”
Osiguravajuća kompanija Allianz dodelila je Opelu „Genius 2010“ nagradu za bezbednost svog sistema signalnih svetala AFL+. Rita Forsz, potpredsednik  sektora globalnog inženjeringa vozila za Evropu u Opelu  je u Lajpcigu primila nagradu od strane pokrovitelja Genius nagrade, Karsten Kredea, člana Upravnog odbora kompanije Allianz Global Corporate & Specialty AG.
Pešaci i biciklisti se teško primete u mraku te zbog toga često učestvuju u ozbiljnim nesrećama, rekao je Krede u svom govoru. AFL+ prilagodljiva prednja svetla optimizuju stepen vidljivosti i osvetljenosti puta bez zaslepljivanja drugih vozača koji dolaze u susret. Prema Allianzu, ovaj sistem značajno smanjuje rizik od nesreća u sumrak i noću.
Forst je primila nagradu u ime čitavog tima inženjera koji su radili na ovom projektu.
-Opel je bio prvi proizvođač automobila koji je uveo AFL – kombinaciju dinamičnih zakrivljenih svetala od ksenona i statičnih ugaonih svetala – na tržište 2002. godine – rekla je Forst i dodala: – Mi vam sa AFL+, koji se nalazi na Insignia modelu od 2008. godine a dostupan je i na Astri od prošle godine, nudimo najnapredniji sistem svetala na svetu. Naravno, veoma nam je drago što je naš rad dobio priznanje.
Nagrađivani sistem bezbednosnih svetala pretvara noć u dan
AFL+ obezbeđuje optimalnu vidljivost sa devet automatskih funkcija svetala. Sistem poseduje dva ksenonska fara sa promenjivom distribucijom svetla u pogledu širine, pravca i dometa svetlosnog zraka  u gradu, u pešačkim zonama, na seoskim putevima i autoputevima. Ovo je dopunjeno suprotnim vremenskim svetom, dinamičnim zaobljenim svetlom, ugaonim svetlom, visokim snopom i dnevnim LED svetlima. Senzori i softver
konstantno nadgledaju okolinu, uslove u saobraćaju i vremenske uslove, tako da sistem može da aktivira odgovarajuću funkciju svetla
Ovo je šesti put da Allianz dodeljuje Genius nagradu. Sa ovom nagradom, ova osiguravajuća kompanija odaje priznanje proizvođačima automobila zbog njihove posvećenosti razvoju tehnologija koje poboljšavaju bezbednost na putu. Godišnja nagrada ima za cilj da popravi svest javnosti o sigurnosti i da motiviše proizvođače automobila da poboljšaju svoje proizvode u tom pogledu. Tehnologije koje su osvajale ovu nagradu u prošlosti su program elektronske stabilnosti ESP, pomoć pri kočenju i sistem za kontrolu pritiska u gumama.
Povezana vest:  Nova generacija Dodga Durango