tuareg rt rt

Vožnja od rta do rta – pokušaj obaranja rekorda

Ekipa „Čelendž četiri“ (Challenge4) koju predvodi nemački vozač Rajner Citlov (Rainer Zietlow) pokušaće da postavi novi svetski rekord i što brže pređe put „od rta do rta“, odnosno od Norveške do Južne Afrike, a jedna od etapa biće i vožnja kroz Srbiju. Kako su danas saopštili organizatori, put je dug 17.752, voziće ukupno tri vozača, a trka s vremenom, ali uz poštovanje ograničenja brzine, trajati desetak dana. 
Ekipa u folksvagenovom „tuaregu“ treba da prođe kroz 19 država, a na put su krenuli juče iz Norveške.
Očekuje se da Citlov i ekipa tokom večeri ili sutra dođu i do Srbije. Njih put vodi od Norveške, Finske, Švedske, Danske, preko Nemačke, Češke, Slovačke i Mađarske, kroz Srbiju i Bugarsku sve do Turske. Na afrički kontinent ekipa će stići letom iz Adane u Turskoj do Kaira u Egiptu. 
Tri vozača menjaće se za volanom na pet sati, voziće 24 sata na dan, a zaustavljaće se samo za punjenje rezervoara gorivom. Citlov, koji je već postavio nekoliko svetskih rekorda za najbržu vožnju i vožnju na duge staze, izjavio je pre početka poduhvata da je „pustolovina duga 17.000 kilometara“ bila ono za čim je žudeo, kao i da veruje da će put okončati za manje od deset dana“. 
Citlov će za svaki pređeni kilometar dati donaciju od 20 centi u dobrotvorne svrhe za dečja SOS sela u Zambiji i Sudanu, dok je sponzor Gudjir „Goodyear“ najavio da će udvostručiti svaki cent koji pokloni vozač. 

Povezana vest:  FORMULA 1, Australija ostaje bez trke?