Jari-Matti-LatvalaRELI

TAKMIČENJE NA NOVOM ZELANDU JOŠ JEDNOM PRUŽILO PUNO UZBUĐENJE

Ostrvo preokreta

 

Kao po običaju reli na Novom Zelandu ponovo je pružio mnogo uzbuđenja i preokreta zbog kojih se gotovo do poslednjih metara na isto tako poslednjoj etapi nije znalo ko će pobediti.

Trijumfovao je u Ford Fokusu Jari-Mati Latvala, ali sa svega 2,4 sekunde prednosti u odnosu na Sebastijana Ožijea iz Citroenovog juniorskog tima, prekinuvši na taj način jednogodišnji post od pobede na Sardiniji. Treći je bio aktuelni šampion Sebastijan Loeb koji se drugog dana digao iz pepela posle više od minut zaostatka, da bi već na drugoj etapi u nedelju doživeo udes koji ga nije izbacio iz takmičenja, ali jeste iz borbe za pobedu.

Povezana vest:  RELI, Lebu šesta pobeda u Monte Karlu

Ako se vratimo malo prošlost videćemo da Novi Zeland, kao po pravilu, obiluje uzbudljivim završnicama. Tako je 2007. Markus Gronholm pobedio ispred Super Seba sa samo tri desetinke prednosti, što je najmanja zabeležena razlika u Svetskom reli šampionatu. Godinu dana kasnije Ford je imao gotovo izvesnu dvostruku pobedu u džepu, ali je uspeo da je prokocka u poslednjoj etapi. Ove godine se kolo sreće okrenulo pa je Citroen doživeo istu sudbinu.

Ne čudi stoga što je Latvala bio presrećan pobedom na ovakvom reliju. Uostalom, za razliku od drugih on nije imao problema sa izletanjima, okretanjima i udesima. I što je takođe važno, pobedio je prvog vozača ekipe Miku Hirvonena.

Povezana vest:  FORMULA 1, Lotus od iduće sezone s Red Bulovim motorima?

– Ova pobeda je sigurno moja najdraža. Reli dug 400 kilometara, a pobedite sa samo dve sekunde prednosti. Ovo su pobede kakve želite da imate, kada ste strpljivi i imate konstantnost – prepoznao je Latvala dobitnu kombinaciju.

Sebastijanu Ožijeu je malo falilo do pobede na prvom učešću na Novom Zelandu, ali okretanje na poslednjoj etapi ga je bacilo na drugo mesto. Međutim, Francuz ne žali previše.

– Iz ovoga treba da izvučem pozitivne stvari. Pokazali smo još jednom da smo sposobni da se upustimo u borbu za vrh. A i ovo mi je bio prvi put na ostrvu – svestan je Francuz uspeha.

S obzirom na dešavanja tokom vikenda Sebastijan Loeb je srećan zbog podijuma, kao i održanom prednošću u šampionatu (mada nešto umanjenom), a naročito što uprkos udesima nije morao da odustane.

Povezana vest:  DAKAR RELI 2013, Francuz Despre osvojio petu titulu, Sagmajster 61

– Zadovoljan sam trećim mestom. Posle ovakvog relija, to uopšte nije loše. Imao sam zaista nekoliko momenata, a zbog svakog od njih sam lako mogao da odustanem – realan je Super Seb.

Zahvaljujući četvrtom mestu Mike Hirvonena, Ford je posle Novog Zelanda uspeo da se u šampionatu ekipa približi Citroenu na samo pet poena, što garantuje uzbudljivu borbu do samog kraja. Naravno, ovo je bio tek peti reli u sezoni, a do kraja šampionata vozače čeka još osam nimalo lakih ispita. Naredni će imati na Iberijskom poluostrvu, gde će od 28. do 30. maja voziti reli Portugal.