bbc top gear logo
BBC-iju prete novčani penali zbog otkazivanja Top gira
 
Britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC) mogao bi da izgubi više miliona funti zbog odluke da suspenduje voditelja Džeremija Klarksona, pošto bi strane televizije mogle da traže nadoknadu zbog otkazanih epizoda njegove emisije „Top gir“ (Top Gear).
Bi-Bi-Si je danas saopštio da je suspendovala kontroverznog Klarksona zbog svađe s producentom i da poslednje tri epizode aktuelnog serijala možda neće biti emitovane.
List Gardijan (The Guarian) navodi i da su rivalne televizije spremne da ponude saradnju kontroverznom Klarksonu koji je suspendovan zbog incidenta s producentom. Jedan od trojice voditelja te emisije Džejms Mej potvrdio je danas da je Klarkson prošle nedelje bio „umešan u manju tuču“ s producentom.
Klarkson, koji je poznat po politički nekorektnim komentarima I ciničnim prikazima modela automoibila u „Top giru“, danas je novinarima ispred svoje kuće u Londonu rekao da je suspednovan i da je upravo krenuo u centar za zapošljavanje.
„Makar ću moći da odem na Čelsijevu utakmicu večeras“, rekao je 54-godišnji Klarkson.
„Top gir“ je najpopularnija emisija na BBC2 koju redovno svake nedelje gleda više od pet miliona ljudi. Do danas popodne, na internet peticiji je prikupljeno više od 350.000 potpisa za vraćanje Klarksona u emisiju, navodi Gardijan.
Klarson bi mogao da prekine saradnju s BBC-ijem kada mu istekne ugovor krajem meseca bez obzira na ishod poslednjeg spornog slučaja. Rivalne britanske televizije pohitaće da naprave dogovor s Klarksonom koji je i pored više incidenata tokom svoje karijere, jedan od najpopularnijih voditelja na britanskim televizijama.
Aj-Ti-Vi (ITV) i Čenel for (Ćannel 4) su i ranije pokušavale da ga odvuku od BBC-ija, pa bi sada mogle da iskoriste priliku.
Suspenzija Klarksona, međutim, mogla bi imati velike posledice za BBC pošto se „Top gir“ prikazuje u 214 zemalja i teritorija širom sveta, a gleda ga više od 350 miliona gledalaca.
BBC bi mogao biti prinuđen da plati kazne u vrednosti od više miliona funri zbog toga što nije ponudio poslednje epizode ovogodišnjeg serijala. „Top gir“ je donosio više od 50 miliona funti godišnje.
U maju prošle godine Klarksonu je, prema njegovim rečima, dato „poslednje upozorenje“ pošto je i posle gomile drugih incidenata, iskoristio reč „nigger“ (crnčuga).
Tada je rekao da mu je iz BBC-ija rečeno da će biti otpušten ako iznese „još jednu uvredljiv komentar, bilo gde, bilo kada“.
Taj incident je usledio pošto su voditelji i ekipa „Top gira“ morali da pobegnu iz Argentine gde su vozili automobil s registarskom tablicom „H982 FLK“ što su mnogi protumačili kao referencu na Foklandski rat 1982.
BBC je 2011. morao da se izvinjava Meksiku pošto su Klarkson i ostali voditelji opisali Meskikance kao lenje i glupave.
Prošle godine je i jednu epizodu epizodu cenzurisalo britansko regulatorno telo pošto je Klarkson koristio pogrdnu reč za ljude iz Azije tokom sprecijala o Mjanmaru.
„Top gir“ se prikazuje u Velikoj Britaniji od 1977, ali je dolaskom Klarksona na čelo emisije 1988. postao popularan. U današnjem formatu, kada emisiju s njim vode Hemond i Mej prikazuje se od 2002. godine.
Zbog otvorenih i ciničnih kometara emisiju i voditelje su tužili i proizvođači automobila.
Povezana vest:  DAKAR RELI 2011, 10. ETAPA, Koma i Al-Atijah se učvrstili na vodećim pozicijama