Mazda_Hydrogen_RX8Mazda učestvuje na događaju “Le Man u budućnosti”

 

Mazda Motor Corporation se ove godine vraća na trku 24 časa Le Mana, na kojoj je odnela pobedu 1991. godine uz prvi i jedini trkački auto sa rotacionim motorom. Ovoga puta, tu je još jedno revolucionarno vozilo: Mazda RX-8 Hydrogen RE sportski kupe.

Povezana vest:  RELI, Da li će neko zaustaviti Sebastijana Loeba u 39. Svetskom šampionatu

U čast legendarne pobede iz 1991. godine, vozač će biti Jođiro Terada (Yojiro Terada), pilot-veteran koji je 29 puta učestvovao na trkama izdržljivosti na Le Manu, od toga 16 puta sa Mazdom, i to kao član zvaničnog tima koji je pre 19 godina stao na pobednički tron.

Događaj “Le Man u budućnosti” predstaviće nekoliko vozila koja koriste alternativne pogone (električni, hibridni, prirodni gas ili vodonik). Mazda coupe RX-8 Hydrogen RE je opremljen rotacionim motorom sa dvostrukim pogonom (benzin/vodonik), koji ima nultu emisiju izduvnih gasova prilikom korišćenja vodonika. Ovo vozilo je trenutno dostupno u Japanu i Norveškoj.

Povezana vest:  Borković spreman za trku u Salcburgu

Demonstracija Mazde RX-8 Hydrogen RE zakazana je za subotu, 12. jun u 12.10. Od 12.30 sva vozila će biti izložena u delu Paddock H, preko puta Village.