Belgija kvalifikacije

Borković odličan i u Belgiji

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković nastavlja da dominira u Evropskom kupu turing automobila (FIA ETCC), pošto je na kvalifikacijama na stazi Zolder u Belgiji osvojio drugo mesto i nova dva boda koja su ga ostavila na čelu generalnog plasmana.
Borković sada vodi sa 78 bodova, čak 21 više od Slovaka Mata Homole, koji je u subotu bio za svega tri stotinke brži u kvalifikacijama. Vozač NIS Petrol by B3 Racing Team-a je uoči trka petog FIA ETCC vikenda bio pred ogromnim izazovom da po jakoj kiši na slobodnom treningu pronađe idealno podešavanje svog Seat Leon Cup Racer automobila.
Uprkos svemu, imao je najbolje vreme na slobodnom treningu, pre ulaska u kvalifikacije, na čijem početku nije bilo kiše. Ipak, posle samo sedam minuta, staza je opet bila pod vodom, što je dosta otežalo svim vozačima. Neki su ostali na slikovima, drugi su prešli na kišne pneumatike.
Borković nije uspeo da ostvari idealno vreme po suvom vremenu jer mu je turski vozač pokvario brzi krug. Zbog udesa jednog od takmičara, kvalifikacije su prekinute podizanjem crvene zastave. Zatim je počela sve jača kiša i uslovila je našeg takmičara, kao i mnoge, da ne izađu dalje na stazu i okončaju kvalifikacije mnogo pre isteka vremena.
Vremena po kišnim uslovima su daleko sporija nego po suvom i Borković i njegov tim su se odlučili da čuvaju automobil za sutrašnje trke.
Naš vozač je na kraju morao da se zadovolji drugim mestom u vremenu 1:41.576, dok je Homola obezbedio bolju poziciju sa svega 36 hiljaditih delova bržim vremenom.
– Završio sam kvalifikacije ranije, treće mesto ukupno, ali drugo u mojoj klasi i dva nova boda. Uspeo sam da izvezem samo dva kruga po suvom. Idealan krug mi je omeo sporiji automobil, pa sam izašao da zamenim gume. Međutim, kiša, a zatim i crvena zastava nisu mi dozvolili da se vratim na pistu kad su na mokroj stazi krugovi i do 20 sekundi sporiji. Biće naporno na trkama u nedelju sa ovim promenljivim vremenskim prilikama, a pritom je i staza teška za obilaženje – rekao je Borković nakon kvalifikacija.
Trke petog FIA ETCC vikenda biće vožene u nedelju. Prva je na programu od 12.45, druga od 15 časova, uz direktan prenos na drugom programu RTS-a.

Povezana vest:  RELI SP, Loeb vodi posle prvog dana

PHOTO: PR team