HORHE_LORENCOMOTOCIKLIZAM

NA JEDNOJ OD NAJTEŽIH STAZA U KALENDARU LAGUNA SEKI NASTAVLJA SE 62. SVETSKI ŠAMPIONAT

Opet španski dvoboj?

 

Vremena za odmor nije bilo, iako su jahači moćnih mašina pre samo nedelju dana jezdili Zahsenringom. Put na američki kontinent, gde vozi deveta trka šampionata, ne pada teško kada se ide na Laguna Seku, jednu od najtežih, a sigurno najbržu stazu u šampionatu.

I dok kolege iz slabijih klasa uživaju u četvoronedeljnom odmoru, Lorenco i kompanija na Laguna Seki završavaju naporni ritam od pet trka u šest nedelja. Ipak, poklonike dvotočkaša više interesuje ko će pobediti?

Lider šampionata, Horhe Lorenco, prethodnih osam trka završio je na prvoj ili drugoj poziciji. Na Zahsenringu je Španac pokušao da dođe do četvrtog uzastopnog trijumfa, ali mu se isprečio zemljak Dani Pedrosa. Laguna je veliki izazov, mada ga stazu ne vežu preterano lepe uspomene.

Povezana vest:  FORMULA 1, Fetel nagovestio propuštanje Vebera, šefovi puštaju vozače da se sami dogovore!

– Imam bolne uspomene na ovu stazu. Zbog nezagrejanih guma 2008. imao sam udes u prvoj krivini i povredio nogu. Prošle godine sam dva puta pao, ali sam završio na podijumu. Laguna je posebna staza, različita od ostalih. Voleo bih da se trkam ovde bez povreda – nada se Lorenco.

Prošle godine je na Laguni slavio Dani Pedrosa, prošlonedeljni pobednik u Nemačkoj. Špancu je ovo prilika za drugu uzastopnu pobedu. Na Zahsenringu savladao je u direktnom duelu Horhea Lorenca.

– Poslednjih nekoliko trka su bile dobre, a Lagune se dobro sećam od prošle godine. Nadam se da ću i danas stvoriti neke lepe uspomene – spreman je as Repsol Honde za borbu.

Naravno, van svake sumnje u centru pažnje će biti Doktor. Samo šest nedelja posle loma noge u Muđelu, Valentino Rosi vratio se na trci u Zahsenringu i osvojio četvrto mesto. Podijum mu je na samom kraju trke oduzeo Kejsi Stoner. Italijan je bio iznenađen rezultatom u Nemačkoj, ali je na Lagunu došao znajući da bi podijum bio uspeh. Rosi je 2008. pobedio dok je prošle godine završio na drugom mestu.

Povezana vest:  FORMULA 1, Norbert Haug lobira da Pol Di Resta vozi sledeće sezone

– Posle Nemačke nisam imao problema sa nogom. Ipak, Laguna je napornija staza i posle nje osećam bolove uglavnom u članku i u ramenima. Osim toga, mislim da možemo napraviti dobar rezultat u Americi. Laguna je odlična staza, jedna od mojih omiljenih. Jednu od najdražih pobeda sam ovde ostvario 2008 – podsetio se Doktor.

Trka se vozi večeras od 23 časa, pa će tek sat vremena kasnije biti poznato da li je Lorenco uzvratio Pedrosi za šporaz u Nemačkoj ili je ipak Rosi ostvario prvu pobedu posle povrede.

 

HEJDEN OPREZAN PRED LAGUNU

Kao kod kuće oseća se Niki Hejden iz Dukatija, trenutno peti u šampionatu. Amerikanac je dve od tri pobede u karijeri ostvario baš na Laguna Seki 2005. i 2006.

Povezana vest:  Latvala i Solberg u Fordu

To je ujedno poslednja godina da je neki Amerikanac slavio na domaćoj stazi, A Kentaki Kid sigurno želi da to promeni.

– Laguna je uvek bila dobra prema meni. Radujem se trci i nadam se da možemo napraviti dobar rezultat. Videćemo šta će biti – oprezan je Hejden.

 

GENERALNI PLASMAN 62. SVETSKOG ŠAMPIONATA MOTO GP KLASE:

1. Lorenco (Španija, Jamaha) 185 poena, 2. Pedrosa (Španija, Honda) 138, 3. Doviciozo (Italija, Honda) 102, 4. Stoner (Australija, Dukati) 83, 5. Hejden (SAD, Dukati) 78, 6. Rosi (Italija, Jamaha) 74, 7.De Punije (Francuska, Honda) 69, 8. Spiz (SAD, Jamaha) 67, 9. Simonćeli (Italija, Honda) 49, 10. Melandri (Italija, Honda) 45…