Studentski formula tim „TENFORE Drumska Strela” premijerno je predstavio svoje sedmo po redu trkačko vozilo, do sada najmoderniji prototip trkačkog automobila po ugledu na Formulu 1.

Članovi tima su uložili preko 50.000 radnih sati u projekat i stvorili do sada najbrži model formule, konstruisan i kreiran u Beogradu, koji do 100 kilometara na čas stiže za najviše 4 sekunde. 

Na kreiranju najnovijeg bolida formule TENFORE Drumska Strela tima radilo je preko 50 studenata sa 8 fakulteta Beogradskog univerziteta, koji će učestvovati i na dva predstojeća svetska Formula Student takmičenja – u Italiji i Češkoj.

Ovogodišnje učešće na takmičenjima na kojima će naši budući inženjeri znanje odmeriti sa kolegama iz celog sveta omogućeno je zahvaljujući podršći platne institucije TENFORE koja će od ove godine biti i generalni sponzor tima TENFORE Drumska Strela. Kako je njen generalni direktor Mirko Miljuš naglasio, ova kompanija pomoći će studentima da prevaziđu sve izazove i ostvare svoj cilj i stvore prvi srpski električni automobil.

Povezana vest:  DAKAR RELI 2011, Sains i Despre najbolji na drugoj etapi, Sagmajster 73.

„Danas smo postavili temelje saradnje između naše kompanije i ovih mladih ljudi koji su nas sve oduševili svojom ambicioznošću, idejama, kreativnošću i trudom. Brzina i sigurnost su dve reči koje predstavljaju suštinu našeg posla, a istovremeno to je ono u čemu je TENFORE Drumska Strela tim zaista najbolji. Kao što mi u TENFORE stremimo digitalnoj transformaciji i uvođenju elektronskih načina plaćanja, tako i podržavamo ove mlade ljude u ostvarenju njihovih ciljeva, a prvenstveno u stvaranju prvog srpskog električnog automobila. Ali dok do toga dođe, danas sa ponosom svečano objavljujemo – i Srbija danas ima svoju formulu.“

Povezana vest:  FORMULA 1, Felipe Masa spreman da pomogne Alonsu

Studentkinja Miljana Stojanović, koja predvodi TENFORE Drumska Strela tim, vodeći regionalni tim u kreiranju formula, naglasila je da njen tim poseduje dobru osnovu za početak rada na električnom automobilu jer su u sezoni 2016. napravili koncept vozila na električni pogon, za koji su osvojili treće mesto na takmičenju u Italiji.

„I ove sezone, kao i prethodnih, svaki član tima uložio je veliku energiju u izradu novog vozila, a brojne inovacije ovogodišnje formule to i dokazuju. Međutim, pored svog truda, najveći problem bio je nedostatak finansijske podrške, koji smo zahvaljujući kompaniji TENFORE prevazišli. Podrška kompanije TENFORE pomogla nam je ne samo ove godine, već će njihov doprinos biti posebno važan u sledećoj fazi razvoja formule.“

 

Povezana vest:  BRDSKA TRKA NA AVALI, Stamenković slavio na Avali

Studentkinja TMF-a pomenula je da svake godine rade sa dva ista motora, dok primera radi, njihove kolege u Nemačkoj svake godine dobiju novih 10 motora.

„Međutim, i pored toga, ostvarili smo zapažene rezultate, od 3. mesta za idejni projekat, 4. mesta u trci izdržljivosti, koja je najzahtevnija disciplina, pa sve do titule najboljeg tima u regionu, na koju smo posebno ponosni.“

Prezentaciji su prisustvovali Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Nikola Nikodijević, predsednik skupštine grada Beograda, predstavnici Univerziteta u Beogradu, Rektorata i studentskih organizacija i udruženja, kao i porodica i prijatelji TENFORE Drumska Strela tima.