f1_grand_prix_logoFORMULA 1

SKUDERIJA ZA PRINCIP-JEDNA DRŽAVA JEDNA TRKA

Crveni protiv Rima

 

U eksplozivnu debatu na Čizmi o tome da li bi ulična Velika nagrada Rima trebala da postoji pored legendarne Monce u kalendaru Formule 1 u bliskoj budućnosti uključio se i Ferari.

Ranije je poznati italijanski brend nerado komenarisao kontroverzu u kojoj su Monca i oni koji su uz legendarnu stazu najbržeg cirkusa bili izrazito protiv ozbiljnih planova glavnog grada za trku u Formuli 1.

Ni to nije moglo dugo da traje pa je Luka di Montecemolo, sudeći po navodima medijia, izašao sa jasnim stavom da bi voleo da vidi jednu trku po državi.

Povezana vest:  FORMULA 1, Di Montecemolo: Samo je pitanje vremena kada će Fetel postati član Ferarija

Međutim, gradonačelnik Rima Đani Alemano iznenadio je sve:

– Predsednik Ferarija mi je rekao da nikad nije izgovorio ništa što bi moglo da bude protumačeno kao njegovo protivljenje trci u Rimu.

Ferari je morao da pojasni svoj stav što je učinio šef ekipe Stefano Domenikali na klupskom sajtu.

– Naš sport se brzo širi što se tiče broja zemalja koje su domaćini trka i svi se timovi slažu oko toga. Zbog toga je neizbežno da više neće biti moguće imati dve trke u istoj zemlji – jasan je bio Domenikali, ali uz dozu opreza. – Nije posao timova da biraju gde će se održati trka. Ta odluka je na nosiocima marketinških prava. Sve drugačije od toga su spekulacije.

Povezana vest:  DAKAR RELI 2011, OSMA ETAPA, Al Atijah prvi, Sagmajster 57!

Ovo nije i jedina tema oko koje se Ferari oglasio proteklih dana. Staru priču o timovima sa po tri bolida ponovo je aktuelizovao Luka di Montecemolo, ali ovoga puta na račun malih timova. Predsednik Ferarija jedan je od najglasnijih zagovornika ove ideje šproteklih godina, ali se ona očigledno ne dopada onima koji donose odluke.

– Malio timovi? Iskreno čini mi se da bi bilo bolje imati treći bolid u svakoj ekipi nego gledati bolide ekipa koje bi se mučile čak i u GP2 šampionatu. To je ideja za koju ćemo se ozbiljno zalagati u budućnosti – kaže Montecemolo.

Povezana vest:  RELI, Loebu vođstvo posle prvog dana

Prvi čovek Skuderije takođe je pozvao kreatore pravila da malo olabave sa pravilom o zabrani testiranja u toku sezone.

– Moramo da ukinemo apsurdno limitiranje testiranja. Formula 1 je jedini sport u kojoj nemate šansu za trening. To je kao da kažete Real Madridu, Milanu ili Interu daa se ne zagrevaju pre meča u Ligi šampiona – povukao je zanimljivu paralelu Di Montecemolo.