sebastian_loeb_111

RELI

SEBASTIJAN LOEB SLAVIO DRUGI PUT U FINSKOJ POSLE TRI GODINE

“Čišćenje“ za 66. pobedu

 

Upravo ono što domaći navijači najmanje žele u Finskoj se dogodilo. Stranac je osvojio njihov dragoceni reli, ponos i diku Zemlje 1.000 jezera. Sebastijan Loeb uspeo je posle tri dana rovovske borbe da ipak prvi prođe kroz cilj i slavi 66. put u karijeri izdržavši napade prvo klupskog kolege Seastijana Ožijea, a zatim i vozača Forda Jari-Mati Latvale.

Trijumf Super Seba utoliko je bio teži jer je sedmostruki osvajač titule sva tri dana startovao prvi i bio primoran da “čisti“ put vozačima iza sebe. Uprkos takvoj situaciji, Francuz je uspeo da drugi put u karijeri osvoji Finsku sa samo osam sekundi prednosti ispred Jari-Mati Latvale.

__MCE_ITEM__-          Izuzetno sam srećan zog ovog trijumfa jer sam tri dana bio primoran da čistim put i uprkos tome sam uspeo da pobedim – prezadovoljan je bio Loeb posle četvrtog slavlja u sezoni. – Ovo je definitivno bio savršen reli.

Povezana vest:  Borković: Staza u Brnu tehnički izuzetno zahtevna

Jari-Mati Latvala osvajanjem drugog mesta useo je koliko toliko da se priliži vodećoj trojci u šampionatu. Finac je čitavog vikenda jurio Sitroenov dvojac, ali je uspeo da stigne samo Sebastijana Ožije, dok je Loeb ipak uspeo da zadrži prednost.

Upravo je Sebastijan Ožije imao doru priliku da zajedno sa klupski kolegom Loebom donese ekipi dvostruku pobedu, ali je drugu poziciju izgubio u 18. etapi Surki 2 od Latvale i nije uspeo do kraja takmičenja da se rati na drugo mesto

Iako je Loeb trijumfovao za junaka Finske može se smatrati njegov najbliži pratilac u šampionatu Miko Hirvonen. Domaći takmičar i vozač fabričkog tima Forda već prvog dana doživeo je udes zbog kojeg je pao čak na 36. mesto i delovalo je da su bodovi otišli u nepovrat. Međutim, Finac je prosto “pobesneo“ od petka i početka drugog dana takmičenja i do kraja uspeo da osvoji 13 etapa, što je više od polovine od ukupno 22 koliko je voženo. Na njegovu žalost, uprkos odličnoj vožnji jedino je uspeo da sa 36. dođe do četvrtog mesta.

Povezana vest:  Audi 1-2-3 na 24 časa Le Mana

U privatnom Sitroenu Peter Solberg nije uspeo da dođe do podijuma osvojivši peto mesto, dok su odlični bili vozači Stobart Forda. Mats Ostberg, Hening Solberg i etju Vilson poređali su se od šeste do osme pozicije.

Konačni rezultati Finske: 1. Sebastijan Fetel (Francuska, Sitroen DS3) 2:39:37,0 časova, 2. Jari-Mati Latvala (Finska, Ford Fiesta) + 8,1, 3. Sebastijan Ožije (Francuska, Sitroen DS3) + 12,8, 4. Miko Hirvonen (Finska, Ford Fiesta) + 1:09,1, 5. Peter Solberg (Norveška, Sitroen DS3) + 1:16,2, 6. Mats Ostberg (Norveška, Ford Fiesta) + 1:27,8, 7. Hening Solberg (Norveška, Ford Fiesta) + 3:25,5, 8. Metju Vilson (Velika Britanija, Ford Fiesta) + 3:53,2, 9. Kimi Raikonen (Finska, Sitroen DS3) + 3:59,8, 10. Jane Haninen (Finska, Škoda Fabija) + 5:13,7…

Povezana vest:  Borković odličnom vožnjom osvojio četvrto i peto mesto u dve haotične trke u Makau

ŠAMPIONAT VOZAČA

  1. Sebastijana Loeb (Francuska, Sitroen Total tim)        171
  2. Miko Hirvonen (Finska, Ford Abu Dabi tim) 144
  3. Sebastina Ožije (Francuska, Sitroen Total tim)           140
  4. Jari-Mati Latvala (Finska, Ford Abu Dabi tim)          96
  5. Peter Solberg (Norveška, Peter Solberg tim)  83
  6. Mats Ostberg (Norveška, Stobart Ford tim)   56
  7. Metju Vilson (V. Britanija, Stobart Ford tim)            40
  8. Kimi Raikonen (Finska, ICE1 Rejsing)          26
  9. Hening Solberg (Norveška, Stobart Ford tim)            26
  10. Federiko Viljagra (Argentina, Mančiz Ford tim)        20

EKIPNI PLASMAN

  1. Sitroen Total tim         290
  2. Ford Abu Dabi tim     225
  3. M-Sport Stobart Ford tim       101
  4. Peter Solberg tim        71
  5. ICE1 1Rejsing            38
  6. Mančiz Ford tim         32
  7. Abu Dabi tim  20
  8. FERM Pauer tim         14
  9. Monster tim     8
  10. Brazil tim        1