Batajnica auto trke017

PRVENSTVO SRBIJE U BATAJNICI, EKO NAGRADA (FOTO)

Stojić overio titulu u klasi 3

 

Pretposlednja kružna trka šampionata Srbija, održana je na avio pisti vojnog aerodroma u Batajnici, odmah posle kvalifikacionih treninga. Eko rejsing tim organizator je dvostruke trke za nacionalni šampionata, i zbog toga je odlučena da se prva vozi u subotu, a druga trka u nedelju 25. septembra, na osnovu plasmana sa pretposlednje trke po principu inverzije. Konkretno Uroš Brkić kao deseto plasirani u klasi 2, na finalnoj trci startovaće sa prve pozicije, deveti kao drugi, osami kao treći…

Definitivno najuzbudljivije bilo je klasama 1 i 2, gde se družina od skoro 30 takmičara, posle dužeg vremena na kvalifikacionim treninzima borila za 24 mesta, kolika je propusna moć staze na Batajnici, ali je zato Dejan Stojić trku pre kraj overio šampionsku titulu u klasi 3.

Povezana vest:  FORMULA 1, Organizatori: Staza u Koreji će biti spremna

Čast da prvi otvore takmičarski deo dana pripala je vozačima klase 1, poznatije kao mali N. Puna startna rampa nekadašnjeg ponosa nacionalne auto industrije, obećavala je uzbudljivu trku. Najbolje vreme sa treninga, Todor Stamenković uspeo je da zadrži gotovo čitav prvi krug, kada je zbog greške u šikani mora, da propusti pet jugića. Zlatko Dobrota, Nikola Miljković i Nenad Savić iskoristili su poklon i krenuli da voze za tron. Stamenković se nije predao, već je krenuo u napad i bukvalno u poslednjem krugu, uspeo da prestigne vodećeg Dobrotu i završi kao prvi, što ga čini pored Miljkovića direktnim konkurentom za šampionsku titulu.

Hibrid ili klasa 2 takođe je startovala sa maksimalnim brojem takmičara. Milorad Simunović je dobrim startom zaseo na vodeću poziciju, koju ju je više od polovine trke srčano branio od Dejan Čolovića, koji je maestralno vozio. Šikana pre cilja bila je kobna za Čolića jer se u dodiru sa travom okrenuo i morao je da se zadovolji četvrtim mestom, što su znalački iskoristili Božilović i Vukosavljević zaradivši postolje.

Povezana vest:  Borković: Ispunio mi se dečački san

Start trke divizije klasa 3 i 5, zbog sudara u prvoj krivini prvog kruga morao je da biti ponovljen, ali nije bitno uticao na plasman takmičara. U petici je ubedljivo slavio Pavle Komenenović organizator i takmičar, dok je u klasi 3 Dejan Stojić pobedom, trku pre kraja osvojio još jednu titulu.

Četvrtu trku dana vozili su takmičari klase 4 i Miloš Asanović u ST automobilu gost iz Crne Gore, dok se za finalnu trku čuvaju: Mikica Vesnić, Zoran Kastartović, i zvezda šampionata Evrope na brdu Dušan Borković. Vojislav Lekić koji je vozio umesto suspendovanog Aleksandra Tošića prvo vreme sa treninga pretvorio je u sigurno vođstvo, ispred Mirka Milovanovića, više od pola trka. Dovoljan je bio trenutak nepažnje, da Lekića prestigne Milovanović i završi kao prvi, a ovaj izgubi dve pozicije, od kojih je samo jednu uspeo da nadoknadi do kraja i završi kao treći posle Dragana Stojkovića.

Povezana vest:  FORMULA 1, Red Bul podržava Vebera u borbi za titulu?

Finala trke dana po klasama u Batajnici zakazane su za 25. septembar sa početkom u 12 časova. Ulaz 300 dinara.

{vsig}AUTO_BATAJNICA_2011{/vsig}

Nezvanični rezultati

Klasa 1: 1. T. Stamenković, 2. N. Miljković, 3. N. Savić

Klasa 2: 1. M. Simunović, 2. D. Božilović, 3. R. Vukosavljević

Klasa 3: 1. D. Stojić, 2. D. Rašević, 3. M. Margetić

Klasa 4: 1. M. Milovanović, 2. D. Stojković, 3. V. Lekić

Klasa 5: 1. P. Komnenović, 2. V. Panić, 3. S. Jovanović

TEKST: PLUMRACE

Batajnica auto trke013