Sebastien Loeb_2011 

RELI
Hirvonen verovatno poklonio Lebu naslov, osmi uzastopni
 
Francuski vozač Sebastijsn Leb (Citroen) osigurao je osmi uzastopni naslov svetskog prvaka u reliju nakon što je njegov jedini suparnik za ovogodišnji trofej, Finac Miko Hirvonen (Ford Fiesta) odustao od daljnjeg nastupa na poslednjem reliju sezone koji se održava u Veikoj Britaniji.
Hirvonenu je u sedmom brzinskom ispitu u petak ‘prokuvao’ motor, te zaostaje više od 20 minuta za vodećim Lebom. Iako se Finac nada kako bi ipak mogao nastaviti trku u subotu, i sam je priznao kako nema izgleda za osvajanje naslova.
-Pokušaćemo popraviti Mikin motor, ali bojim se kako je mašina predugo radila bez vode, nekih pet ili šest kilometara – rekao je šef ekipe Forda Malkolm Vilson.
Leb nakon sedmog brzinca ima prednost pred Hirvonenovim klupskim kolegom Jari-Matijem Latvalom u Fordu od 17,7 sekundi.
Treće mesto trenutno drži Mads Ostberg u Fordu nakon što je zbog pucanja gume mnogo vremena izgubio Peter Solberg u privatnom Citroenu. Pad u poretku doživie je i Kris Meke, koji je sa šestog pao na 11. mesto zbog spadanja remena na alternatoru njegovog Minija.
Leb je na Britanski reli stigao sa osam bodova više od Hirvonena (222-214), pa bi Finac morao završiti trku među prvih šest, a trenutno je 40, dok Leb ne sme osvojiti ni jedan bod kako bi Hirvonen osvojio naslov.
Osam naslova svetskog prvaka novi je rekord u svetu automobilizma, dosada je Leb sa sedam naslova bio poravnat s Nemcem Mihaelom Šumaherom, koji je svoje naslove osvajao u formuli 1.
Povezana vest:  DAKAR RELI 2014, Sousa i Bareda pobednici prve etape Relija Dakar