Sebastien Loeb_2011

RELI
Latvali pobeda u Velsu, Leb osmi put svetski prvak
 
Na poslednjoj trci Svetskog prvenstva u reliju Finac Jari-Mati Latvala u Fordu pobedom u današnjih šest etapa potvrdio je pobedu na Velškom reliju, dok je zbog saobraćajne nesreće aktuelni svetski prvak odustao.
U svojoj Ford Fiesti RS WRC Latvala je po prvi puta pobedio na Velškom reliju u čemu mu je mnogo pomogao glavni konkurent Leb svojim odustajanjem nakon prve današnje etape.
Naime Francuz je tokom prelaska sa etape na etapu doživio saobraćajnu nesreću u kojoj je sudelovao gledalac iz Španije prešavši motociklom na krivu stranu puta udarivši u Lebov Citroën. Oštećenja na automobilu su bila prevelika da bi aktuelni prvak nastavio takmičenje.
Leb je ipak osigurao naslov još u petak odustajanjem jedinog konkurenta za titulu Norvežanina Mike Hirvonena zbog udarca u grmlje. Drugo mesto zauzeo je Mats Odsberg u Fordu ispred trećeplasiranog Heninga Solberga.
Ovo je treća pobeda u sezoni za ekipu Ford Abu Dhabi World Rally Team.
-Divan je osećaj pobediti danas jer je bilo jako naporno i frustrirajuće od moje prošle pobede. –  izjavio je Latvala kojem je ovo deseti nastup na reliju u Velikoj Britaniji.
-Lepo je ovako završiti sezonu i sada moramo nastojati boriti se za titulu u idućoj sezoni – završio je Latvala.
Osmostruki svetski prvak Leb i suvozač Daniel Elena prošli su nepovređeni u saobraćajnoj nesreći u kojoj su se sudarili sa španskim motociklistom kada su putovali na 19. etapu. Tom prilikom oštećen je hladnjak na njihovom Citroënu i zbog štete na motoru odustali su od daljnjeg takmičenja.
Njihovu nesreću iskoristio je Mads Ostberg koji završava reli na drugom mestu:
-Presrećan sam što sam ovde, zadnja dva dana imali smo dosta problema. Fantastično je na ovaj način završiti sezonu – izjavio je vidno uzbuđeni Ostberg.
Najniže mesto na pobedničkom postolju zauzeo je Ostbergov ekipni kolega Henning Solberg ispred razočaranog Krisa Mekea koji je odustao u zadnjoj etapi.
-U zadnjoj etapi sam vozio vrlo oprezno nakon što sam vidio što se dogodilo Krisu-  izjavio je Solberg koji je zadnji puta bio na podijumu na Poljskom reliju 2009. i dodao:
-Dao sam sve od sebe u ovoj sezoni i sada moram raditi na planiranju iduće sezone i pronaći sponzore kako bih mogao nastupati i iduće godine.
Iduća sezona Svetskog prvenstva u reliju počinje povratkom na legendarni Reli Monte Carlo od 17. do 22. januara iduće godine.
 
Rezultati trke – Velški reli:
1. Jari-Matti Latvala (FIN/ Ford) 3h27:03.5
2. Mats Ostberg (NOR/ Ford) +3:42.9
3. Henning Solberg (NOR/ Ford) +7.05.1
4. Kris Meeke (SjI/ MINI) +7:12.3
5. Matthew Wilson (Vbr/ Ford) +8.57.3
 
Ukupni poredak vozača:
1. Sébastien Loeb (FRA/ Citroën) 222
2. Mikko Hirvonen (NOR/ Ford) 214
3. Sébastien Ogier (FRA/ Citroën) 196
4. Jari-Matti Latvala (FIN/ Ford) 172
5. Petter Solberg (NOR/ Citroën) 110
 
Ukupni poredak ekipa:
1. Citroën Total World Rally Team 403
2. Ford Abu Dhabi World Rally Team 376
3. M-Sport Stobart Ford Rally Team 178
4. Petter Solberg World Rally Team 98
5. FERM Power Tools World Rally Team 54
Povezana vest:  Mark Koma propušta Dakar reli zbog povrede