Karate

Od hendikepa do hepienda

U NOVOM SADU ODRŽANO PRVO PRVENSTVO SRBIJE ZA OSOBE SA POSEBNIM POTREBAMA

 

IMG_9553Pod pokroviteljstvom grada Novog Sada, a u organizaciji Karate Federacije Srbije i Karate Saveza Vojvodine, u sportskoj hali „Slana bara” u Srpskoj Atini održano je Prvo karate prvenstvo Srbije za osobe sa posebnim potrebama. Takmičenje se odvijalo pod sloganom „Od hendikepa do hepienda 2009”.

Na prvom prvenstvu Srbije za osobe sa posebnim potrebama učestvovalo je ukupno 26 sportista iz: Beograda, Kovina, Zrenjanina, Kleka i Bečeja. Sa svojim trenerima, uprkos predrasudama i izvesnim rezervama u vezi sa ovom akcijom, osmelili su se da učestvuju i budu deo atmosfere iskrenog takmičarskog zanosa, radosti nadigravanja i druženja na jedinstvenom takmičenju. U skladu sa intencijama Evropske unije o uključivanju osoba sa posebnim potrebama u sportske aktivnosti,  a u skladu sa nastojanjima Svetske Karate Federacije da se karate sport nađe u programu Paraolimpijskih Igara, Karate Federacija Srbije jedna je od retkih nacionalnih sportskih organizacija koja se prihvatila ovako značajnog projekta  za čitavo društvo.

Povezana vest:  Bogdanović: I Milica Mandić je deo medalje

Prvo prvenstvo Srbije za osobe sa posebnim potrebama otvorio je Aleksandar Kravić, član Gradskog veća Novog Sada zadužen za sport, koji je istakao da je Novi Sad, čim je saznao za ovu manifestaciju, oberučke prihvatio njenu organizaciju.

U skladu sa takmičarskim pravilnikom sportisti sa posebnim potrebama podeljeni su u više grupa u zavisnosti od stepena, vrste invaliditeta i pola i godišta. Na Prvom prvenstvu takmičari su se nadmetali u dve discipline: „prikaz tehnike“ i „kate“.

Povezana vest:  Tekvondistkinja Tijana Bogdanović: 2016. bila neverovatna, 2017. cilj je Svetsko prvenstvo

Takmičarima su dodeljene medalje, diplome, majice i karate rekviziti koje je obezbedio DOO „Ipon“ iz Inđije.

Plasman, prikaz tehnike (sportisti sa lakšim intelektualnim poteškoćama-dečaci): Muharem Destani (Evropa, Beograd), Saša Zdravković (Evropa), Marko Velimirov (KBV „Dojo“ Bečej). Prikaz tehnike (sportisti sa lakšim intelektualnim poteškoćama-devojke): Vera Stojanović (Evropa,), Sonja Vorkapić (Evropa), Kristina Velemirov (KBV „Dojo“). Prikaz tehnike (sportisti sa umerenim intelektualnim poteškoćama-dečaci Prva grupa): Dejan Nikolić (Evropa), Ivan Fodor (Zrenjanin), Milivoje Vidaković (Zrenjanin), Nenad Stanojević (Zrenjanin). Prikaz tehnike (sportisti sa umerenim intelektualnim poteškoćama-dečaci Druga grupa): Mladen Vrcelj (Evropa), Željko Gagić (Zrenjanin), Željko Čolak (Zrenjanin). Prikaz tehnike (sportisti sa umerenim intelektualnim poteškoćama-devojčice): Jelena Životić (Evropa), Milica Miković (Evropa), Branka Zvekan (Zrenjanin), Dragana Šljapić (Evropa).

Povezana vest:  Kličko očekuje da će Fjuriju biti oduzeti pojasevi

Kate  (sportisti sa fizičkim hendikepom-dečaci): Nebojša Nedeljković (Radnički, Kovin). Kate (sportisti sa lakšim intelektualnim poteškoćama-dečaci): Imre Lakatuš (Zrenjanin), Muharem Destani (Evropa), Saša Zdravković (Evropa), Dragan Stanojević (Zrenjanin). Kate (sportisti sa umerenim intelektualnim poteškoćama-dečaci): Stevica Stajić (Zrenjanin), Igor Tomić (Zrenjanin), Dejan Nikolić (Evropa), Boba Pinter (Zrenjanin). Kate (sportisti sa umerenim intelektualnim poteškoćama-devojke Prve grupa): Sonja Vorkapić (Evropa), Vera Stojanović (Evropa), Maja Bokić (Klek), Dragana Stankov (Zrenjanin). Kate (sportisti sa umerenim intelektualnim poteškoćama-devojke Druge grupa): Svetlana Radosavljev (Zrenjanin), Jelena Životić (Evropa).