mandic bogdanovic us openTEKVONDO
Mandićevoj srebro, Bogdanovićevoj bronza na US Open-u
 
Na turniru US Open G2 kategorije, Tijana Bogdanović (do 49kg) je osvojila bronzanu medalju posle tri pobede. Milica Mandić je zauzela drugo mesto posle poraza u finalu od protivnice iz Holandije, Rešmi Ogink, druge na olimpijskoj listi.
Takođe, ne smeju se zaboraviti ni srebrne medalje Sare Jović (do 33kg) i Serđe Stević (do 44kg) u kadetskoj konkurenciji.
Aktuelna evropska i svetska juniorska šampionka se ovog puta borila u seniorskoj konkurenciji. Posle tri pobede, u prvoj rundi je savladala Amerikanku Krejg koja je u top 15 boraca sveta, da bi u polufinalu posle teške borbe izgubila od Kineskinje. Tijana je na početku sezone bila 190 na svetskoj listi, a u februaru će biti 78, Ii to posle zlata na G1 turniru u Grčkoj I bronze na US Open-u. Već je sledeće nedelje očekuje G1 turnir u Bosni a ako I tamo osvoji bodove, sasvim je sigurno da će učestvovati na Evropskim igrama.
– U seniorskoj konkurenciji učestvovala sam samo na jednom turniru prošle godine i tad sam osvojila srebro. Jedva sam čekala januar da počnem da se takmičim i u seniorskoj konkurenciji. Za sada mi ide super. Moj trener iI Milica veruju da ću do kraja godine ući u prvih šest na svetu i obezbediti odlazak na Olimpijske igre u Brazilu – objašnjava Tijana.
– Siguran sam da će pružiti maksimum i na turniru u Bosni I da će sakupiti dovoljno poena da ode na Evropske igre koji je G4 kategorije – istakao je Dragan Jović.
Milica Mandić (do 73kg) je na startu pobedila veoma tešku protivnicu iz Kine na zlatan bod. Posle tri pobede olimpijska šampionka je poražena u finalu, osvojivši srebro i novih 12 bodova za olimpijsku listu.
– Radila sam dosta na promeni tehnike i taktike kao i na celokupnom doživljaju takmičenja. Uživala sam u svakom meču, pogotovo u prvom, možda i najmoćnijom protivnicom na turniru – istakla je Milica Mandić. – Uspela sam da realizujem zamišljeno, sezona je tek počela i nadam se da će biti sve bolje. U maju je svetsko prvenstvo i to mi je prvi veliki cilj. Hvala Komercijalnoj banci koja he pomogla meni iTijani, ali i celom timu da odemo na dva velika takmičenja i osvojimo prve poene.
-Ovo je sjajan početak godine za Galeb. Posle uspeha na G1 turniru u Grčkoj, gde su naši takmičari osvojili 11 medalja, i na US Open postignut je odličan rezultat – rekao je Dragan Jović. – Sa Milicom već duže vreme ceo stručni tim radi na novim stvarima koje su morale da se poprave i sada su sepokazali prvi rezultati. Najteži meč je bio sa Kineskinjom, taj meč je odradila maestralno i pobedila. U finalu je vodila, ona je bila ta koja je htela više. Međutim, protivnica iz Holandije je napravila bod u glavu i ceo meč je došao u neizvesnu situaciju. Na kraju je ipak izgubila ali ovo nije strašan poraz i ne boli puno. Sa sovojenih 12 poena zadržava prvu poziciju na svetskoj i olimpijskoj listi.
Marko Đuričić (+87kg) je upisao dve pobede pre poraza u borbi za medalju. On je pokazao da od njega možemo mnogo očekivati ove sezone u reprezentaciji.
-Marko je sa bronzom iz Grčke I petim mesto na US Open-u konačno ušao na rang listu I sada će biti na oko 150. mestu. Šanse su velike da izbori mesto na Evropskim igrama, ali ukoliko osvoji medalju na turniru u Bosni – objasnio je Jović.
Prvog dana je Sara Jović (do 33kg) osvojila srebro u kadetskoj konkurenciji, kao i Serđa Stević (do 44kg). Teodora Jović je posle dve pobede izgubila u borbi za medalju, dok je Novak Jović izgubio na startu.
Kada je reč o juniorima, Tasja Popova (do 46kg) izlazi na tatami poslednjeg takmičarskog dana, u nedelju.
Bez pomoći sponzora Komercijalne banke sportisti TKD Galeb, ali i reprezentativci Srbije, ne bi mogli da odu na turnire na početku sezone i osvoje prve i izuzetno važne bodove za svetsku i olimpijsku listu.
– Zahvaljujemo se Komercijalnoj banci bez koje ne bismo ništa uradili. Iskreno se nadam da je konačo poslata instrukcija o finansiranju u OKS za januar. Mi nismo mogli da preskočimo ove turnire ali još uvek ne znam kako ćemo novac refundirati. Nadamo se da nadležni imaju rešenja jer nas čekaju još 4 turnira u nizu. Šta se do marta uradi, uradilo se – objašnjava Jović.
Činjenica je da je početak godine kada Tijana, kao jedna od glavnih kandidatkinja za OI 2016, mora da juri poene za olimpijsku listu kako bi učestvovala na Grand priju.
-Molimo još jednom nadležne da nađu načine za najbolje sportiste da ih pošalju na sve turnire koji su sada neophodni. Posle je prošao voz – ističe Jović.
Povezana vest:  Otvoreno prvenstvo Srbije u Kjokušinkai karateu