Vanja Stanković (do 49kg) plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Koreji, posle četiri borbe! Polufinala i finala su zakazana za sutradan, budući da je to praksa kada se SP odžava u otadžbini ovog olimpijskog sporta, a protivnica će joj biti Kristina Tomić iz Hrvatske koja je na poslednjoj proveri pred SP na President kupu, G2 turniru, osvojila zlatnu medalju.

Svetsko seniorsko prvenstvo održava se od 24. do 30. juna u Koreji, Mudžu a srpski nacionalni tim broji 13 boraca.

Vanja je u prvom kolu trebalo da se bori protiv predstavnice Ruande, ali se protivnica nije pojavila. U sledećem kolu savladala je sa 7:4 Azerbejdžanku Patimat Abakarovu, bronzanu sa Olimpijskih igara u Riju i srebrne sa Evropskog šampionata. U osmini finala je bila bolje od Portorikanke Stambuh 13:6, dok je u četvrtfinalu ubedljivo savladala Iranku Kijanihanden 15:2.

Povezana vest:  MUAY THAI, Janjoš povređen

Osim Vanje, prvog takmičarskog dana za naš tim borio se i Damir Fejzić (do 74 kg) koji je posle dve pobede izgubio od aktuelnog svetskog šampiona Hadžizavareh Masuda iz Irana 5:3,  za ulazak u četvrtfinale.

-Srećna sam i zadovoljna, ali ne smem da budem euforična, takmičenje još nije gotovo i čekaju me teške borbe sa sjajnim protivnicama. Ovaj uspeh je plod napornog i višegodišnjeg rada i ulaganja. Čast mi je da treniram u klubu sa najvećim asovima srpskog tekvondoa Milicom Mandić i Tijanom Bogdanović, Nadjom Savković, Aleksandrom Radmilović i drugima. Takođe i drugi borci u sastavu nacionalnog tima su sjajni, Damir Fejzic, Ana Bajić koja je vec osvajala velike medalje kao i ostali naši takmičari. Zahvalila bih se treneru Draganu Joviću, šefu ove ekspedicije i vrhunskom stručnjaku, kao i celom timu na podršci i navijanju. Na kraju posebno želim da se zahvalim i mom treneru Urosu Todorovicu koji nažalost nije prisutan, ali je sa mnom od samog početka, uvek verovao u mene i terao me da nastavim dalje kada nisam mislila da mogu – rekla je Vanja Stanković.

Povezana vest:  TEKVONDO, Mahdi Hodabahši: Hoću da osvajam zlata za Srbiju

-Dobar početak naših takmičara, Fejzić je bio jako blizu pobede i u trećem kolu nad aktuelnim svetskim prvakom Hadžizavareh Masuda iz Irana elektronika nije registrovala jedan udarac u glavu za našeg takmičara i rezultat je ostao 5:3 za Iranca. Kada je reč o Vanji, imala je zaista jako težak zadatak. Na sreću, nije gubila fokus i uspela je sve zadatke da sprovede u delo, a i da pokaže raskošan talenat koji ima. Ne stajemo ovde, sutra ćemo probati da uđemo u prvo finale na SP u našem sportu. Do sada nikada nismo imali više od bronze, a ako nam se planovi ostvare, ovo je tek početak – uveren je Dragan Jović.

Povezana vest:  TEKVONDO, 11. TROFEJ BEOGRADA, Elita u srpskoj prestonici

Osim Vanje Stanković koja se bori u polufinu SP, na tatami izlazi Ivan Purešević (do 68kg).

-Osećam se spremno, imam dovoljno iskustva i stvarno očekujem najbolje. Prvo kolo sam slobodan, čekam pobednika izmađu Nigerije i Tunisa. Daću sve od sebe i nadam se dobrom rezultatu. Drago mi je što je Vanja otvorila tako dobro ovo svetsko prvenstvo i svima nam dala dodatni vetar u ledja – rekao je Purešević.

Detaljan žreb možete pogledati na ovom linku

Live prenos je ovde

Rezultate možete pratiti ovde