karate_reprezentacija_srbijeKARATE

POČINJE SP U BEOGRADU

Orlovi spremni za Arenu

 

Eliminacionim borbama u katama u muškoj i ženskoj konkurenciji pojedinačno u Beogradu će u sredu početi 20. Svetsko prvenstvo u karateu za seniore. Preko 1.000 takmičara iz 85 zemalja do nedelje će se u „Beogradskoj areni“ boriti za odličja na planetarnoj smotri.

Pred početak Šampionata u hotelu „Srbija“ , bazi srpskog tima, održana je i konferencija za novinare. Opšti utisak je da selekcija Srbije spremno dočekuje start takmičenja, a to potvrđuje i optimizam koji vlada u nacionalnom timu.

Dragoslav Stojković, direktor Šampionata, je podsetio da  je u Beogradu održan i sudijski seminar:

– Za seminar smo angažovali neke od naših najboljih mladih takmičara, a po opštoj oceni čelnika BKF-a, svetske federacije, ovo je najbolje organizovan seminar do sada. Treba istaći da će ovaj Šampionat, za razliku od nekih prethodnih, imati odvojeno eliminacije i mečeve za odličja. Od srede do petka karatisti će se u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji nadmetati u eliminacijama u katama i borbama, dok će se tokom vikenda održati svi mečevi za odličja.

Selektor devojaka u Borbama Miodrag Zečević je podvukao da su pripreme u potpunosti uspele:

– Izuzetno sam zadovoljan pripremama i rezultatima koje su devojke ostvarile na kontrolnim turnirima koje smo imali tokom septembra. Sa prethodnog Šampionata u Tokiju Katarina Strika ima bronzu, dok su devojke ekipno ove godine bronzane sa Evropskog prvenstva. U timu su devojke koje su već osvajale odličja na najvažnijim takmičenjima u seniorskoj konkurenciji, a tu je i jedno novo lice. Sanja Cvrkota je najmlađi član reprezentacije, ali se i ona već dokazala u mlađim kategorijama kao osvajač odličja na međunarodnoj sceni. Sve su motivisane, spremne, i očekujem da ćemo uz malo sportske sreće zadržati kontinuitet u osvajanju odličja – rekao je Miodrag Zečević.

Povezana vest:  Jovana Preković iz Knjaza osvojila bronzanu medalju na Zlatnoj ligi u Roterdamu

Ninoslav Glišić, selektor dama u katama je istakao da su devojke u odličnoj formi:

– Ne bih mnogo dužio. Radili smo kvalitetno, provere tokom godine su pokazale zavidan nivo forme, a ja se nadam da će se rad potvrditi i na planetarnoj smotri.

Petar Kosanović će debitovati na Svetskim prvenstvima na mestu selektora u katama za muškarce:

– Na osnovu zalaganja koje su svi reprezentativci pokazali tokom priprema jasno je da će svi oni dostojanstveno nositi grb Srbije na grudima. Što se tiče kataša, Dejan Pajkić je u odličnoj formi, osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu održanom u Atini. Kada je reč o timu, čini ga postava koja već dugo radi zajedno, i koja posle dve evropske bronze ima mnogo motiva da u Beogradu osvoji svetsko odličje.

Muški tim u borbama je aktuelni vicešampion planete i na njima je najveća odgovornost. Selektor Predrag Stojadinov je istakao da su u timu toga svesni, ali podvukao da je ovaj deo reprezentacije imao dosta problema sa povredama:

Povezana vest:  TEKVONDO, Srbija ekipno prva u formama u Budimpešti

– Dvojica standardnih reprezentativaca su van stroja. Stefan Ivanović još od ranije, dok je Valentin Popa neposredno pred start Šampionata „ispao iz igre“. Naime, u ponedeljak na treningu povredio je oko i ni on neće biti u reprezentaciji. Umesto njega će u kategoriji do 67kg raditi Arsenije Tadić. I pored toga, svih problema koji su nas sustigli  verujem da su momci dovoljno spremni i odlučni da na tatamiju daju sve od sebe kako bi ostvarili što bolji rezultat.

Eliminacione borbe počinju u sredu u devet časova, a na tatami će najpre kataši u pojedinačnoj konkurenciji: Marija Madžarević, bronzana sa prošlog SP, i Dejan Pajkić, bronzani sa EP. I borbaši startuju danas od 12 časova, a na programu su eliminacije u ženskoj (do 68 i +68kg) i muškoj (do 75, do 84 i +84kg) konkurenciji. Ceremonija svečanog otvaranja je planirana za četvrtak od 16,45.

 

dame_borbeReprezentativci su bili jednoglasni.

Biljana Stojović:

– Želela bih da se zahvalim selektoru i devojkama iz tima na zalaganju tokom priprema. Sve smo maksimalno motivisane, očekujem dobre rezultate.

Katarina Strika

– Ne bih davala prognoze, odlično smo se pripremile, želimo da zadržimo kontinuitet osvajanja odličja i verujem da ćemo u tome uspeti.

Povezana vest:  TEKVONDO, Još dve medalja za Srbiju na EP

Marija Madžarević:

– Očekujem da ćemo bar ponoviti Tokijo, ali i da će neki biti bolji nego pre dve godine u Japanu.

Nikola Jovanović:

– Čast mi je i privilegija da budem deo ovog tima. Dali smo sve od sebe tokom priprema, nadam se da će se to videti i na tatamiju.

Miloš Jovanović:

– Nikad nisam bio spremniji. Daću svoj maksimum da Srbiji donesem odličje. Mislim da je naš tim ubedljivo najbolji i najspremniji na ovom Šampionatu, verujem da će se to videti kad počnu borbe.

Dejan Umičević:

– Atmosfera u ekipi je odlična. Ni povrede nas nisu poremetile. Očekujemo dobre plasmane.

 

Sastav Srbije

Muškarci borbe: Stefan Joksić (do 60kg), Arsenije Tadić (do 67kg), Miloš Jovanović (do 75kg), Slobodan Bitević (do 84kg) i Dejan Umičević (+84kg). Tim: Miloš Jovanovića, Slobodan Bitevića, Dejan Umičević,  Nikola Jovanović, Miloš Vuković, Dimitrije Jerković i Miloš Živković.

Devojke borbe: Biljana Stojović (do 50kg), Katarina Strika (do 55kg), Sanja Cvrkota (61kg), Tamara Filipović (do 68kg) i Ivana Filipović (+68kg). Ekipa: Biljana Stojović, Katarina Strika, Tamara Filipović i Maja Jovanović.

Muškarci kate:  Dejan Pajkić. Ekipa: Dragan Stojnić, Predrag Đondović i Ivan Kunevski.

Devojke kate: Marija Madžarević. Ekipno  u Ivana Stepanović, Ana Kanjuh i Dunja Žerajić.