Od Homerove Ilijade i stihova koji govore o borbi za nagradu, preko dokumentovane istorije koja seže u 3000 godina pre nove ere u Egiptu. kamenih rezbarija koje ukazuju na to da su Sumerani — koji su živeli u današnjem Iraku — boksovali pre najmanje 5.000 godina, engleske aristokratije kojoj je bio sredstvo za rešavanje sporova među bogatima, do dana današnjeg boks živi, kroz razne oblike i nazive, kroz celu istoriju čovečanstva, provejava, neprestano gradi svoj put i održava u životu svoju misiju. Boks je olimpijski sport, oličenje junaštva, hrabrosti, iskrenosti prema sebi i drugima, gradi identitet, temperament, uči samokontroli, samopoštovanju, disciplini koja znači život, zato i jeste plemenita veština.

Boks je uvek imao nešto što ga izdvaja, čime pleni, nešto zbog čega se voli, pune hale širom sveta i zbog čega krv struji jako i drugačije.

Povezana vest:  Da li ste spremni za MMA borbe u nultoj gravitaciji?

Prva škola boksa u svetu pojavila se 1734. koju je oformio Džek Broton, šampion Britanije od 1734. do 1758. godine i koji je formulisao prvi set bokserskih pravila. Škola boksa su i danas jako aktuelne, boks vole ljudi svih uzrasta i nije samo odličan sport već i odličan način da se čovek dovede u formu. Sport jake volje, izuzetnih refleksa, izdržljivosti, brzine i snage, mentalne čvrstine koja je jedna od najvažnijih karija opstanka u današnjem društvu i eri treće industrijske revolucije. U meču, u ringu, bokser je sam, oslonjen na sebe i svoje veštine, a borba koju vodi ima dva lica, lice protivnika i sopstveno lice. Boriš se protiv rivalovih veština, ali i sopstvenih kočnica, koji se uglavnom svode na sumnju, lenjost i strah. Kada pobediš sebe, pobedio si sve, dosegnuo si nivo dostojan života.

Povezana vest:  Drašković osvojio WBU titulu prvaka sveta

Bokserski savez Srbije nastavlja akciju besplatnih škola boksa, koja je pokrenuta pre nekoliko godina i koja svakim danom dobija na masovnosti i popularnosti širom naše zemlje.

 “Školu boksa u celoj Srbiji su potpuno besplatne i traju tokom cele kalendarske godine. Zainteresovanost je sve veća samim tim što i naši reprezentativci konstantno donose medalje sa međunarodnih takmičenja. Lekcije koje boks daje su lekcije za ceo život. Lenjost, strah i sumnja? Da, to je nešto što čuči u svako od nas, izazovi i ono nešto loše što moramo pobediti u nama samima, iskoreniti kako bi živeli život punim plućima, bez mračnih misli i nevere u spostvene mogućnosti, a boks je taj koji uči i ukazuje na put kojim treba ići i koji donosi čistu, časnu i jasnu sliku života. Boks nas uči disciplini, motivaciji, veri, briše emotivnu sputanost u nama, oslobađa i podiže na viši nivo na kome cenimo život, borimo se za bolje sutra i mesto pod suncem na jedan pošten način. Tokom boks treninga osim discipline, opuštanja, nauči se i jedna od najvažnijih lekcija, a to je eliminacija straha koji čoveka sprečava da uradi mnogo više, eliminacija straha od neuspeha. Plemenita veština učiniće da se osećate srećnije, zdravije i ispunjenije“ – objašnjava predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Povezana vest:  Strahinja Đurić najbolji takmičar na prvom Mozzart MMA prvenstvu Srbije

Svi zainteresovani mogu pronaći klub u mestu gde žive na sajtu www.školaboksa.rs.

Boks gradi samopouzdanje, posvećenost, jedinstven fokus i saznanje da imate sposobnost da kontrolišete situaciju. Poštovanje protivnika pre, tokom i posle završetka borbe učiniće te boljim, drugačijim i plemenitim, a plemenitost nema cenu. Zato za boksere i važi deviza da imaju srce i donose svoje odluke iz pravih razloga.

Foto: BSS