Kongres Evropske bokserske konfederacije (EUBC) održanom je u Istanbulu 13. jula 2023. u Turskoj. Vanrednom EUBC kongresu prisustvovale su 34 evropske zemlje, a pozdravne govore održali su predsednik Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) Umar Kremlev, predsednik Evropske bokserske konfederacije (EUBC) Joanis Filipatos, počasni predsednik EUBC Franko Falcineli i privremeni generalni sekretar i izvršni direktor IBA Kris Roberts.

Na vanrednom Kongresu kome je prisustvovao i predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin, inače član borda direktora EUBC, jednoglasno je odlučeno da se izmeni Ustav EUBC, a jedna od tema na dnevnom redu bilo je i uvođenje Kodeksa integriteta. Mnoga pitanja evropskog i svetskog boksa su stavljena na razmatranje i razradu, kako bi došlo do implementacije mnoštva projekata vezanih za evropski, ali i planetarni boks, jer su ove dve celine neraskidive. Jedno od najvažnijih pitanja za srpski boks je svakako domaćinstvo šampionima Starog kontinenta u konkurenciji seniora i seniorki u martu 2024. godine u beogradskoj Areni.

„Pred nama je još jedan veliki boks događaj, još jedan veliki ispit srpskog boksa, kako u ringu tako i organizaciono. Već smo kroz organizaciju Prvenstva sveta za boksere 2021. dokazali da smo dorasli svakom zadatku, da smo sjajan domaćin za kojeg nema prepreka, koji postavlja standarde, a najveća zasluga tome ide našem predsedniku Aleksandru Vučiću od kojeg imamo neizmernu podršku i bez koje ne bi mogli da funkcionišemo i idemo konstantno napred. U vreme kada je većina zemalja sveta bila pod korona blokadom mi smo u našem Beogradu imali Svetski šampionat u kome smo ugostili preko 100 zemalja, gde je prvi put u istoriji Svetski šampionat u olimpijskom boksu imao je i nagradni fond od čak 2.600 000 dolara. Sada nas čeka Evropsko prvenstvo na samo četiri meseca od Olimpijskih igara koje će biti održane u Parizu. Beograd će biti poprište borbi najboljih boksera i bokserki Starog kontinenta koji će poslednju ulaznicu za ulazak na olimpijsku smotru u glavnom gradu Francuske tražiti u glavnom gradu naše zemlje.  Srbija će nastaviti tradiciju organizacije najvećih svetskih i evropskih sportskih manifestacija, po čemu je u samom svetskom vrhu. Kolege iz bokserskih saveza ex-Yu zemalja i Balkana u razgovoru koji smo imali na Kongresu u Istanbulu jednoglasno su istakli da se veoma raduju takmičenju koje nas očekuje u beogradskoj Areni marta 2024. godine. Biće to prilika da se pokažu snage na terenu, ali i prilika za dobro druženje veliki prijatelja, jer boks rađa neraskidiva prijateljstva“ – istakao je predsednik Bokserkog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Povezana vest:  DŽUDO, Mrvaljević sutra na turniru u Madridu, početak kvalifikacija za OI 2016

Srbija, zemlja sporta, ugostiće krem boksa Evrope i biti jedna od poslednjih stanica za proveru snaga na terenu uoči Olimipjskih igara u „gradu svetlosti“ gde će se za medalju za Srbiju boriti i aktuelni šampion Evrope, srpski reprezentativac Vahid Abasov i srpska reprezentativka Natalija Šadrina koji su nedavno u Krakovu na Evropskim igrama ostvarili normu za OI, a priliku da im se priključe imaće i ostatak naših reprezentativaca na takmičenjima koja predstoje i koja su određena za postiztanje norme za Pariz 2024.

Povezana vest:  JUDO, Evropsko juniorsko zlato za Julijanu Savić!

U Istanbulu predsednik IBA Kremljov je predložio osnivanje Evropskog bokserskog kupa sa nagradnim fondom od milion dolara i potvrdio da će IBA nastaviti da izdvaja 50.000 dolara kao finansijsku podršku nacionalnim federacijama i ovaj iznos će biti povećan na 100.000 dolara 2024. godine.  „Sav prihod koji ostvarimo mora biti usmeren ka bokserima, koji svoju egzistenciju posvećuju sportu. Boks za njih nije samo razonoda, već njihov stalni poziv, koji zaslužuje odgovarajuću nadoknadu. Da bismo se popeli na vrhunac, moramo neumorno da podižemo naše standarde. Naši postupci treba da budu izvor ponosa, a ne sramote. Dok izazovi dolaze i odlaze, jedinstvo nas pokreće napred. Moramo nastaviti da pružamo našoj deci fer mogućnosti kroz boks. U tom cilju ću istrajno zastupati naše vrednosti“, zaključio je predsednik IBA. U okviru Kongresa predstavljena je nova kancelarija EUBC-a u Monaku, Monte Karlo, koja će biti otvorena u septembru ove godine. Istovremeno, kancelarija u Asiziju u Italiji ostaće sedište EUBC.

Povezana vest:  Milica Mandić na turniru u Bahreinu

Foto:BSS