judo_decembar (1)

DŽUDO

EVROPSKO PRVENSTVO U RUSIJI

Kukolj peti na EP

 

Trećeg dana Evropskog prvenstva u Čeljabinsku (Rusija) na tatamiju su se pojavila dvojica srpskih takmičara u kategoriji do 90 kilograma. Aleksandar Kukolj je bio peti, a Dimitrij Gerasimenko sedmi.

Kukolj je potvrdio na drugom učešću da je pravi talenat srpskog džudoa jer je prošle godine promenio kategoriju. U prvom kolu je bio slobodan, a onda je za samo 22 sekunde iponom počistio Rusa Kirila Voprosova. Iponom je pobedio i u trećem kolu, a Šveđanina Joakima Dvarbija je savladao pred kraj četvrtog minuta. U četvrtfinalu je posle velike i neizvesne borbe izgubio od Romana Bufea iz Francuske, ali se plasirao u repasaž. Tamo je prvo savladao Azerbejdžanca Timura Alikanova, a u borbi za treće mesto je izgubio od Kristofa Lambera iz Nemačke. Kukolja je verovatno stigao umor, pa nemačkom džudisti nije bio problem da ostvari ubedljivu pobedu i osvoji bronzu. Ipak, ovo je potvdra da je mladi as iz beogradskog Rekorda na pravom putu.

Povezana vest:  TEKVONDO, Dragan Jović zadovoljan rezultatima na EP

Pošto je rođen u Čeljabinsku, Gerasimenko se praktično borio na domaćem terenu. I on je u prvom kolu bio slobodan, a onda mu je bio dovoljan minut da iponom savlada Ukrajinca Valentina Grekova. Pravu demonstraciju moći je pokazao u osmini finala gde je odličnog Milana Randla iz Slovačke savladao za svega 16 sekundi. U borbi za polufinale je bolji od njega bio Lamber, ali je Nemac morao dobro da se pomuči. Neizvesno je bilo i u repasažu, ali je Andrej Kazusjonak pobedio iponom u četvrtom minutu. Gerasimenko je sedmim mestom potvrdio učešće na Olimpijskim igrama u Londonu.

Povezana vest:  Mandićeva se družila sa sa budućim olimpijcima