wladimir_klicko

MEČ ZA WBO, IBF, WBA I IBO POJAS U TEŠKOJ KATEGORIJI

Vladimir Kličko na poene bolji od Dejvida Heja

 

Dugo najavljivani bokserski spektakl između Vladimira Klička i Dejvida Heja je održan a pobednik je, niko drugi nego Vladimir Kličko. Spektakl koji će biti dugo pamćen i koji će ući u istoriju na ringu je postavio dvojicu kolosa, pravih majstora plemenite veštine a bolju taktiku koja se isplatila pobedničkom imao je Ukrajinac. Kličko je pobedio na poene a odluka sudija bila je sledeća: 117:109, 118:108,116:110.

Na pola prve runde Hej se našao na podu ali prva runda je bila klasično ispipavanje „terena“. Ipak, Kličko je bio taj koji je počeo da forsira i da drži sredinu ringa a da Heja gura na konpce, odlučnost u meču Britanac je pokaao tako što je u prvoj i dobrom delu druge runde boksovao sputenog garda, bukvalno „navlačio“ Ukrajinca da napadne.

Tek je u trećoj rundi došlo do ozbiljnijih okršaja a Hej je i u četvrtoj rundi nastavio da „igra“ po ivici ringa sa spuštenim gardom sa po par razmena udaraca na obe strane. Runde su prolazile a nije bilo promena. Sem odlične najave i fenomenalnog ulaska u prvih pet rundi viđeno e tek po par udaraca i po par odličnih eskivaža na obe strane.

Povezana vest:  Piperski najavljuje pobedu u Hamburgu!

Zbog par guranja Heja na pod sudija u ringu je Kličku dodelio opomenu u sedmoj rundi. Delovalo je, od sedme runde kao da je Hej odlučniji na ringu i da je konkretniji sa udarcima. Naredne runde donele su blagu prednost Kličku koji je u par navrata uspeo da „uskladi“ par udaraca a sa ispruženom levicom sve vreme je napadao Heja. U 11 rundi sudija je izvršio i prvo brojanje Heju iako Kličko nije imao velikog udela u tome.

Poslednja runda, prema nepisan pravilu uvek je najzanimljivija što se i dokazalo na ringu. Došlo je, može se slobodno reći, i do prvog klinča a publika je u tom trenutku pomahnitala. I u toj rundi Kličko je delovao sigurnije i sa većim brojeme pogodaka. Poslednjim udarom gonga obojica boksera podigli su ruke u vis

Povezana vest:  Bokseri i bokserke Srbije na najstarijem turniru na svetu

Skoro Kličko nije delovao hladnije pred neki meč, a imao ih je dosta dok je Hej delovao prilično nervozno.  Mora se spomenuti i ambijent u Hamburgu koji je delovao impresivna a organizator je postavio domaći zadatak svima koji žele da prave mečeve za prvaka sveta. Jedina mana bila je kiša koja je pada i samo 14 stepeni ali ni to nije moglo da naruši odlično raspoloženje publike u Hamburgu.

U meč u Hamburgu Kličko uneo tri pojasa prvaka sveta u težoj kategoriji, i to – IBF, WBO i IBO, dok je Hej iz Britanije doneo WBA pojas.

Hej je poslednji meč imao 13. novembra prošle godine kada je nokautom u trećoj rundi pobedio izazivača Harisona Odlija. Poslednji, i jedini poraz Hej je doživeo 10. Septembra 2004 kada ga je nokautirao Karl Tomson.

Povezana vest:  Duel Heja i Čisore 14. jula u Londonu

Sa druge strane Kličko se u ringu našao, poslednji put, 11. septembra prošle godine I tada je pobedio Samjuela Petera nokautom u 10 rundi, pre toga su pali Edi Čembers, Ruslan Čagajev, Hasim Rahman… Poslednji poraz Kličko je zabeležio 10. aprila 2004 a tad aje od njega bio bolji Lamon Bruster, nokaut u petoj rundi.

Medijska pažnja za ovaj meč je ogromna. TV prava su kupile sve veće televizijske stanice na svetu tako da su ljubitelji i poštovaoci pesničenja biti u prilici da vide spektakl u Hamburgu. Naravno, u Srbiji meč je mogao da se gleda na nemačkoj RTL televiziji, ko ima kablovsku.

Na merenju, Vladimir Kličko je imao 110,0 kilograma dok je dok Dejvid Hej težio „svega“ 96,5 kg.

SKOR

VLADIMIR KLIČKO (56(49KO),3(3),0) – DEJVID HEJ (25(23),2(1),0)