kzn_boks_rukavica_56

56. MEČ ŠAMPIONA – ZLATNA RUKAVICA

Na ringu u Beogradu 79 boksera

 

Sledećeg vikenda u srpskoj prestonici na programu je 56. Meč šampiona za Zlatnu rukavicu. Prestižan trofej koji je godinama unazad simbol amaterskog boksa i prestižna srpska (eks jugoslovenska) nagrada za najboljeg u pesničenju, kako u zemlji tako u regionu. Ovim peharom malobrojni mogu da se pohvale a osvajali su ga majstori ringa poput Mirka Puzovića (1976, 1980, 1982, 1985 i 1986), Bratislav Ristić (1974, 1975 i 1977), Slaviša Popović, Mate Parlov, Sreten Mirković i mnogi drugi.

Poslednjih godina trofej su osvajali Zoran Mitrović, Nikola Sjekloća, Ljubomir Marjanović, Branimir Stanković, Goran Despotović, Branimir Stanković. Sada je na redu borba za 56, po redu, titulu. U tri dana (29 i 30. novembar i 1. decembar) u tri dana na dva ringa u Lazarevcu i Pinkiju (finale). Na spisku se nalazi, pored boksera Srbije još pesničari iz 14 zemalja sa tri kontinenta, i to: Gambija, Slovenija, Kipar, Crna Gora, Belgija, Bugarska, Mali, BiH, Rusija, Rumunija, Gvineja, Hrvatska, Makedonija, Bocvana.

Povezana vest:  MEČ ZA WBO POJAS, Borovčanin polomio prst

Trenutno, prema preliminarnim prijavama, Srbiju bi trebalo da predstavlja 15 boksera, i to: Miloš Baltić i Nemanja Sabljar (do 52 kg), Nenad Dimitrijević (do 56 kg), Ferenc Hajnal (do 60 kg), Branimir Stanković (do 64 kg), Ivan Popović i Nemanja Lukačević (do 69 kg), Nikola Jovanović (do 75 kg), Marko Nikolić i Nemanja Uverić (do 81 kg), Goran Despotović i Petar Mauković (do 91 kg), Milutin Stanković, Andrija Keković i Radivoje Joksović (preko 91 kg).

Na spisku nema Vanje Bačića koji putuje na Sp za mlade a Miladin Vasojević, operativac u BSS izjavio je da Aleksandar Drenovak, učesnik OI u Londonu neće učestvovati.

-Ovo je 56. Meč šampiona za Zlatnu rukavicu. U poslednjem momentu opština Lazarevac nam je izašla u susret i tamo ćemo organizovati četvrtfinalne i polufinalne borbe. Zbog krize u sportu, ne samo u boksu nego uopšteno, mi, kancelarija smo organizovali ovaj turnir, mimo podrške nekih institucija. Para nema, između ostalog, jer smo na izmaku olimpijske godine ali smo uspeli da zatvorimo finansijsku konstrukciju a bokseri će, kao što je bila praksa i do sada, biti novčano nagrađeni – rekao je Velizar Đerić, predsednik Bokserskog saveza Srbije.

Povezana vest:  EP ZA MLADE U ZAGREBU, Bruka: Hrvatski bokser nokautirao sudiju (VIDEO)

Prvi čovek BSS naglasio je da je kancelarija morala da garantuje za pojedine boksere.

-Mi kao BSS smo morali da garantujemo, i finansijski za boksere iz Bocvane dok su u poslednjem trenutku čelnici Španije i Češke odustali zbog finansija da doputuju na naš turnir.

Generalni sekretar Sportskog saveza srbije Dane Korica bio je zadovoljan organizovanjem ovog prestižnog turnira.

-Boks, kao sport zaslužuje da se ova manifestacija održi a u Srbiju će doputovati bokseri i sportski radnici  sa tri kontinenta. Finansije su čudo a jedan od dokaza je i taj da plivači Grčke zbog para nisu otputovali na EP u malim bazenima. Sportski savez Srbije će podržati, ne samo boks, već i sve ostale sportove koji žele da se takmiče i tako brane boje Srbije. Želim svim našim takmičarima puno uspeha na turniru.

Povezana vest:  VEČE PROFI BOKSA U NIKŠIĆU, Sjekloća, Žižić i Kostić u fokusu

Iako se pre turnira reprezentacija nije okupila na pripremama za ovaj prestižni turnir ovoga puta su se srpski borci spremali po klubovima tako da će publika imati šanse da vidi koja je škola boksa, iz kog regiona, najbolja. Selektor BSS Zoran Manojlović bio je kratak.

-Neki od naših boksera biraju turnire tako da je ovaj spisak preliminaran a u utorak ćemo znati ko će sve od nađtih boksera učestvovati. Neću dozvoliti da srpski bokseri primaju stipendiju a da ne učestvuju na turnirima. Ostaje da se vidi ko će od takmičara odskočiti po kvalitetu ali i videćemo koji će se treneri pokazati – rekao je Manojlović.

PHOTO: Antonio AHEL