Alberto Zaccheroni

Zakeroni: U Brazilu ćemo pokazati koliko smo jaki

Selektor fudbalske reprezentacije Japana Alberto Zakeroni rekao je da će Svetsko prvenstvo u Brazilu biti najbolja prilika da njegova ekipa pokaže koliko je jaka. 
-Imam dosta iskustva da znam da ćemo morati da brinemo i o drugim faktorima, kao što su toplota, vlažnost, putovanja… Biće mnogo jakih ekipa na Svetskom prvenstvu, ali to će biti i naša šansa da pokažemo koliko smo mi jaki – rekao je Zakeroni. 
Japan će u Brazilu igrati u Grupi C s Obalom Slonovače, Kolumbijom I Grčkom. Prilikom zapošljavanja Zakeronija, u Japanskom fudbalskom savezu su bili ubeđeni da će mirno držanje italijanskog trenera i njegovo iskustvo iz Evrope biti savršena kombinacija i pored toga što pre Japana nije predvodio nijednu nacionalnu selekciju. 
-Ovo radim već 30 godina. Bio sam trener u italijanskoj ligi, koja je najteža na svetu. To mi je veoma pomoglo – objasnio je Zakeroni. 
Zakeroni je trenersku karijeru počeo kada je zbog povrede igračku karijeru završio u 30. godini. Prvi uspeh je zabeležio u sezoni 1997/98. kada je Udineze doveo do trećeg mesta na tabeli Serije A. Taj uspeh s Udinezeom mu je doneo posao u Milanu, a već u prvoj sezoni je s tim klubom osvojio Skudeto. Kasnije je s klupe predvodio I Juventus, Torino i Lacio, ali nije uspeo da ponovi uspeh kao s Milanom. 
Selekciju Japana preuzeo je 2010. godine i imao je odličan početak, pošto je dva meseca posle imenovanja njegova ekipa pobedila Argentinu sa 1:0. Japan je, inače, prvi tim koji je obezbedio plasman u Brazil još u junu prošle godine.

Povezana vest:  Prvi poraz Rena