barack_obama_smileJužna Afrika se nada dolasku Obame na Mundijal
 
Organizatori fudbalskog Svetskog prvenstva u Južnoj Africi istakli su da su spremni da tokom turnira ugoste i predsednika SAD Baraka Obamu.
Obama je prošlog leta u Beloj kući razgovarao s predsednikom Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sepom Blaterom i organizatorima Mundijala, kojima je tada rekao da će se potruditi da dođe u Južnu Afriku, pod uslovom da mu obaveze to dozvole.
-Bilo bi divno kada bi došao – kazao je u intervjuu za agenciju Asošiejted pres predsednik Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva Dani Džordan.
-Očekujemo brojne šefove država u Južnoj Africi. Posetiće nas mnoge važne ličnosti i zato ćemo preduzeti sve neophodne mere predostrožnosti – dodao je Džordan.
Blater i Džordan su izrazili nadu da će turniru prisustvovati i nekadašnji predsednik Južne Afrike Nelson Mandela, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji se u poslednje vreme retko pojavljuje u javnosti.
-Mendela ipak ima 91 godinu. Moraćemo da sačekamo i vidimo – kazao je Džordan.
Predsednik Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva je kazao i da je teško proceniti koliki je zaista rizik od terorističkog napada tokom utakmice između SAD i Engleske, koja će se igrati 12. juna.
On je dodao da još nije potvrđena autentičnost navodnih pretnji terorističke organizacije Al Kaide.
Džordan je priznao da u Južnu Afriku neće doputovati 450.000 turista iz sveta koliko su na početku prognozirali domaćini turnira.
Južnoafrički ministar turizma Martinus van Šalkvik rekao da bi taj broj mogao da bude i svega 300.000 turista, ali je Džordan naveo da očekuje 373.000 posetilaca. Oko 100.000 od tog broja, u Južnu Afriku će stići iz okolnih afričkih zemalja.
Kupca trenutno nema za između 120.000 i 140.000 ulaznica. Džordan je za to okrivio svetsku finansijsku krizu.
-Ta kriza je pogodila i zemlje u Evropi, među kojima i Englesku i Nemačku, velika tržišta. Čak i sada vidimo krizu u Grčkoj. Ljudi koji su 2004. ili 2005. mogli da putuju u 2010. godini nemaju tu mogućnost – kazao je Džordan.
Najviše ulaznica, 160.000, kupili su navijači iz SAD, kojima nisu smetale ni visoke cene avionskog prevoza i hotela.
Problemi u pripremi Mundijala, ipak, nisu potpuno zabrinuli domaćine, koji prema Džordanovim rečima razmišljaju i da se kandiduju za organizatora Olimpijskih igara 2020. godine. Gradovi domaćini mogli bi da budu Johanesburg, Kejptaun ili Durban.
-To pitanje se postavlja samo po sebi – istakao je Džordan. 
Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Leonardo optimista, fudbaleri Šalkea oprezni