Brasil. 2014

Papa i kaluđerice protiv trgovine ljudima na Mundijalu

Rimokatoličke kaluđerice, podržane papom Franjom, založile su se protiv trgovine ljudima, odnosno prostitucije i eksploatacije radne snage na predstojećem fudbalskom Mundijalu u Brazilu.
„Igraj za život – prijavi trgovinu ljudima“, kaže se u poruci časnih sestara, čiju je akciju podržala američka ambasada u Vatikanu.
Jedna od kaluđerica, časna sestra Karmen Samut naglasila je da je glavni cilj akcije da „ljudi shvate šta se dešava na marginama događaja kao što je Mundijal, kao i da se obrati pažnja na one koji pate zbog trgovine ljudima“.
-Bez zajedničkog zalaganja u korist ljudskog dostojanstva, prvenstvo sveta može da se pretvori u užasnu sramotu – rekla je sestra Karmen na konferenciji za novinare u Vatikanu.
Časna sestra Gabrijela Botani, koja služi u Brazilu, rekla je da trgovci ljudima i drugi koriste velike događaje kao što je Mundijal da eksploatišu one koji su najranjiviji.
Ona kaže da mlade Brazilke sa sela, privučene obećanjima za posao, budu primorane na prostituciju, a da se deca teraju na prosjačenje.

Povezana vest:  Klubovi sa dugovanjima ne mogu da registruju igrače