Pele

Pele kritikuje SP, delimično razume demonstrante u Brazilu

Brazilska fudbalska legenda Pele kritikovao je danas svoju zemlju zbog organizacije Svetskog prvenstva, rekavši da su milijarde dolara potrošene bez mudrosti. Pele je na univerzitetu u gradu Meksiku rekao da stoji uz one koji protestuju protiv velike potrošnje, ali i da mu je žao što dolazi do nasilja. 
Brazil će na organizaciju Svetskog prvenstva potrošiti ukupno 11 milijardi dolara, od čega će četiri otići na izgradnju novih ili renoviranje postojećih stadiona. 
-Jasno je da je, politički govoreći, mnogo novca otišlo na stadione, a u nekim slučajevima i više nego što je trebalo. Deo tog novca je trebalo uložiti u škole, bolnice…to treba Brazilu. To je jasno. U tome se slažem sa demonstrantima. Ali, žalim zbog onoga što oni rade, a to je da lome i pale sve. To je novac koji ćemo morati ponovo da trošimo – rekao je Pele. 
Prema opštem mišljenju jedan od dva najbolja fudbalera svih vremena pomogao je Brazilu da osvoji tri svetska prvenstva od pet ukupno. On je kritikovao i kašnjenje u radovima na stadionu i kazao je da će ta zabuna oterati turiste. 
-Već znamo da je 25 odsto turista koji će dolaziti u Brazil zabrinuto zbog demonstracija, a mislim da je mnogo njih i otkazalo dolazak. To je veliki gubitak za zemlju – rekao je Pele. 
On je posebno kritikovao stadion u Sao Paolu, na kome će se 12. Juna igrati prvi meč šampionata, između Brazila i Hrvatske. Organizatori su prošle nedelje priznali da deo krova neće biti završen do kraja Mundijala, 13. jula. 
-Šteta je što ćemo imati stadion koji nije još završen. Prva utakmica Svetskog prvenstva će se igrati na Itakerau, koji neće biti završen. To je za žaljenje. To je problem – rekao je Pele. 
Nekoliko drugih stadiona takođe neće biti dovršeni do početka Svetskog prvenstva, do koga je ostalo još nešto više od tri nedelje. 

Povezana vest:  Ivanović: Utakmica protiv Velsa vredi šest bodova