2014 WC OMBSP BRAZIL 2014
Brazil želi Zlatnu boginju, Španci čuvaju trofej

Fudbalski svet četiri godine čekao je na Mundijal u Brazilu, a konačno je došlo vreme da počne nova svetska smotra na kojoj će domaćin pokušati da iskoristi domaći teren, a Španija da zadrži titulu.
Brazilci čekaju na „Zlatnu boginju“ od 2002. godine. Tada su im glavne uzdanice bili Ronaldo i Ronaldinjo, a sada „karioke“ predvodi mladi napadač Barselone Nejmar.
„Karioke“ će na otvaranju šampionata 12. juna u A grupi igrati protiv Hrvatske, jedne od dve selekcije iz bivše Jugoslavije koja je izborila put na SP.
Hrvati su do mesta na Mundijalu, pored ostalih, došli i preko duela sa Srbijom u kvalifikacionoj grupi, a cilj Luke Modrića, Marija Mandžukića i ostalih je da u Brazilu izbore plasman u drugi krug.
Pored Brazila, glavni favorit za titulu je branilac trofeja Španija, koja u svom sastavu ima nekoliko igrača čiji će nastup na Mundijalu biti „labudova“ pesma u nacionalnom timu.
Pre svih, radi se o Ćaviju i Davidu Vilji, a ono što je sigurno da selektor Visente del Boske svakako ne mora da brine za budućnost jer „nadiru“ mlade snage.
Španci će igrati u B grupi sa Holandijom, Čileom i Australijom, a zanimljivo je da baš u prvom kolu, 13. juna u Salvadoru počinju takmičenje duelom sa „lalama“.
To će biti repriza finala prošlog Mundijala, kada su Španci golom Andresa Inijesta u završnici drugog produžetka osvojili prvu titulu svetskog šampiona.
Tradicionalno, na najviši plasman na svetskoj smotri „puca“ i Nemačka, koja je na nekoliko prethodnih velikih takmičenja uvek dolazila blizu trofeja, ali joj je nedostajao završni korak.
Čini se da ovaj put selektor Joakim Lev ima zrelije fudbalere, pre svih asove Bajerna Bastijana Švajnštajgera, Tomasa Milera, Tonija Krosa i Filipa Lama, kao i internacionalce Mesuta Ozila i Samija Kediru.
„Pancere“ u G grupi očekuju dueli sa Portugalijom, Ganom i SAD.
Najveći rival svakako će im biti Portugalci predvođeni trenutno najboljim svetskim fudbalerom Kristijanom Ronaldom koji je ove sezone sa Realom konačno osvojio Ligu šampiona.
Ipak, na velikoj sceni, kada je u pitanju reprezentacija osvajač Zlatne lopte prethodnih godina često je umeo da „omane“ i razočara naciju.
U najuži krug favorita svakako spada i Argentina, sa Ronaldovim arhe-rivalom iz Barselone Lionelom Mesijem. Ove sezone Mesi i Barselona su podbacili u borbi za trofeje, zbog čega je sjajnom napadaču Mundijal odlična prilika za iskupljenje.
Takođe, uspehom u Brazilu, Mesi bi na pravi način odgovorio kritičarima koji tvrde da neće moći da se svrsta u rang najvećih kao što su Pele i Maradona dok sa „gaučosima“ ne osvoji titulu svetskog šampiona.
Rivali Argentincima u F grupi biće Iran, Nigerija i selekcija Bosne i Hercegovine koju predvodi odlični napadač šampiona Engleske, Mančester Sitija, Edin DŽeko.
Kao i uvek, šansu iz senke na Mundijalu će vrebati reprezentacija Italije. Azuri na SP stižu bez previše pompe, ali tako je bilo i 2006. godine kada su u Nemačkoj na kraju osvojili Zlatnu boginju.
Motor i mozak italijanske ekipe, bez ikakve dileme, je vezista Juventusa Andrea Pirlo, a javnost na „Čizmi“ očekuje da konačno proradi i kontroverzni napadač Milana Mario Baloteli.
Azurima će biti teško u D grupi, pošto ih tamo čekaju Urugvaj, Engleska i Kostarika.
Urugvajci možda imaju i trenutno najubojitiji tandem na svetu Luis Suarez – Edinson Kavani, a ne bi trebalo zaboraviti ni najboljeg igrača prošlog Mundijala, Dijega Forlana.
Englezi, kao nikada do sada, bez prevelikih očekivanja dolaze na Mundijal, svesni da više nemaju toliko igrača svetskog kalibra koji prave razliku na terenu.
Selekcija Francuske na SP stiže bez najboljeg igrača Franka Riberija, kojeg je problem sa povredom leđa odvojio od terena. U takvoj situaciji selektor Didije Dešam, ali i navijači najviše očekuju od napadača madridskog Reala, Karima Benzeme.
Francuzi će igrati u E grupi sa Švajcarskom, Hondurasom i Ekvadorom.
Dobar rezultat u Brazilu mogla bi da napravi reprezentacija Belgije, koja posle dugo godina ima izuzetno talentovanu generaciju.
Predvodi je Eden Azar, a tu su i Kristijan Benteke, Vensan Kompani, Aksel Vicel i drugi. Kao i Hrvatska, Belgija je do plasmana na SP došla, pored ostalog, uspesima u duelima sa Srbijom u kvalifikacionoj grupi.
Prvi meč Mundijala Brazil – Hrvatska igra se 12. juna u Sao Paulu, a finale je 13. jula na Marakani u Rio de Žaneiru.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Kaka nije zabrinut za svoju kondiciju na SP