spanija cile

SP BRAZIL 2014

Čile eliminisao Španiju i plasirao se u osminu finala SP

Čileanska fudbalska reprezentacija eliminisala je aktuelnog svetskog prvaka Španiju sa Munđala u Brazilu, pobedom od 2:0 u drugom kolu grupe B, čime se plasirala u osminu finala. Ova pobeda Čilea znači da je i Holandija, koja je danas bila bolja od Australije sa 3:2, obezbedila plasman među 16 najboljih reprezentacija, a međusobni duel ove dve selekcije u trećem i poslednjem kolu 23. juna odlučiće o prvom mestu u grupi.
Španija je tako posle više od šest godina apsolutne dominacije u svetskom fudbalu, titule prvaka sveta u Južnoj Africi 2010. i dva vezana evropska trofeja – 2008. i 2012, izgubila primat i to na neslavan nacin – eliminacijom već posle druge utakmice šampionata u Brazilu.
Španija očigledno nije mogla da se oporavi od strahovitog nokauta na startu prvenstva sveta koji joj je zadala holandska reprezentacija rezultatom 5:1.
Videla se od starta današnjeg meča bezvoljnost aktuelnih šampiona i postojanje nesigurnosti koju su čvrsti Čileanci na najbolji način preokrenuli u svoju korist i stavili tačku na špansku fudbalsku eru.
Već u prvom minutu su se Čileanci iznenada našli u šansi da zatresu mrežu Kasiljasa – i to dva puta, da bi u 20. minutu Eduardo Vargas posle odličnog proigravanja Aleksisa Sančeza i asistencije Araguisa materijalizovao potpunu psihološku prednost Čilea – 1:0.
Ponovo je u 43. minutu najopasniji napadač Čilea Aleksis Sančez uputio šut ka Kasiljasu, koji je uspeo samo da odbije loptu, al je na nju natrčao Araguis i smestio je u levi donji deo mreže.
Imala je Španija i stopostotnu šansu tokom meča, kada je u 53. minutu Buskets bukvalno promašio prazan gol, ali to je očigledno bila još jedna posledica prvog udara sa starta šampionata koji je potpuno poremetio „nišanske sprave“ dosadašnjeg prvaka sveta.

Povezana vest:  Pujol: Ovo nije oproštaj od reprezentacije