belgija slavljeSP BRAZIL 2014
Oriđi odveo Belgiju u osminu finala
 
Fudbalska reprezentacija Belgije obezbedila je plasman u osminu finala Svetskog šampionata u Brazilu, pošto je danas u prvoj utakmici drugog kola H grupe savladala selekciju Rusije sa 1:0 (0:0).
Jedini pogodak na meču postigao je „rezervista“ Divok Oriđi u 88. minutu, posle asistencije Edena Azara.
Utakmica je odigrana na čuvenoj Marakani pred oko 75.000 gledalaca, a sudio je Nemac Feliks Brih.
BELGIJA: Kurtoa, Aldervireld, Kompani, Van Bujten, Vermalen (od 32. Vertongen), Vitsel, Felaini, Mertens (od 75. Miralas), Azar, De Brujne, Lukaku (od 57. Oriđi).
RUSIJA: Akinfejev, Kozlov (od 62. Ješenko), Ignaševič, Berezucki, Kombarov, Samedov (od 90. Keržakov), Fajzulin, Glušakov, Šatov (od 83.DŽagojev), Kanunikov, Kokorin.
Belgija je ispunila cilj, plasman među 16 najboljih obezbeđen je već posle dve odigrane utakmice, a opet je presudnu ulogu imao Mark Vilmots.
Baš kao i na premijeri protiv Alžira selektor Belgijanaca „pogodio“ je sa izmenama. Tada su preokret i trijumf doneli Felaini i Mertens, a danas u Riju čovek odluke bio je mladi napadač Oriđi, koji je prvenac u nacionalnom dresu postigao dva minuta pre kraja.
Belgijanci su „prespavali“ skoro 80 minuta, Rusi su imali dve najbolje šanse do tada, preko Kokorina, koji je u finišu prvog dela glavom promašio gol sa pet metara i Ješenka, koji je sredinom nastavka iz dobre pozicije šutirao pored gola.
Prvu šansu Belgija je imala u 82. minutu kada je Miralas iz slobodnog udarca pogodio stativu i najavio trenutak odluke, koji će uslediti šest minuta kasnije.
Belgija je u osmini finala, a Rusi će svoju šansu tražiti u poslednjem kolu protiv Alžira i nadati se pobedi Belgije protiv Južne Koreje.
U preostalom meču drugog kola H grupe od 21 sat u Porto Alegreu sastaju se Južna Koreja i Alžir.
Belgija trenutno vodi na tabeli sa šest bodova, Rusija i Južna Koreja imaju po jedan, dok je Alžir bez bodova.
 
PHOTO: MARTIN BUREAU / AFP
Povezana vest:  Hulk doputovao u Šangaj na potpisivanje ugovora sa SIPG