jermaine jones sad

SP BRAZIL 2014

Grupa G: Portugal do boda protiv SAD u poslednjim trenucima

Fudbalske reprezentacije SAD i Portugala odigrale su večeras u Manausu nerešno 2:2, u utakmici drugog kola Grupe G na Svetskom prvenstvu u Brazilu i ostale u igri za plasman u osminu finala. Portugal je poveo u petom minutu golom Nanija, izjednačio je Džermajn Džons u 64. minutu, a vođstvo ekipi Jirgena Klinsmana doneo je Klint Dempsi u 81. minutu. Portugal je izjednačio golom Silvestrea Varele u petom minutu sudijske nadoknade vremena. 
U prvoj utakmici drugog kola Grupe G, Nemačka i Gana su juče odigrale nerešeno 2:2. Selekcije Nemačke i SAD sada imaju po četiri boda, a Gana i Portugal po jedan bod. Portugal je poveo već u petom minutu, posle greške odbrambenih igrača SAD. Migel Veloso poslao je loptu u šesnaesterac, Džef Kameron je odbio samo do Nanija, koji je bez problema poslao loptu u mrežu Tima Hauarda. 
To je treći najbrži gol portugalske reprezentacije na svetskim prvenstvima, nakon što je Hose Agusto na SP u Engleskoj 1966. Godine u drugom minutu zatresao mrežu Mađarske, a Pauleta u 3:45 minutu mrežu Angole na Mundijalu 2006. godine u Nemačkoj. 
Nakon primljenog gola Amerikanci su preuzeli inicijativu, u 12. Minute Dempsi je dobro izveo slobodan udarac, ali je šutirao preko prečke. Dempsi je ponovo pokušao pet minuta kasnije, ali je golman Portugala Beto uspeo da izbaci loptu u korner. 
Selekcija SAD je mogla da izjednači u 32. minutu, kada je Fabijan Džonson snažno šutirao, ali je lopta otišla pored stative. U 39. minutu Zbog velike vlažnosti vazduha sudija Nestor Pitana dozvolio je igračima da se osveže, pa je utakmica nastavljena. To je bio prvi tajm-aut u istoriji Mundijala. 
Portugal je u završnici preuzeo inicijativu, Kristijano Ronaldo je u 42. minutu povukao napad i dodao do Nanija, ali je njegov šut dobro odbranio Hauard. Golman SAD je i dva minuta kasnije odlično intervenisao, posle šuta Nanija odbio je loptu, ona je došla do Edera ali je posle njegovog šuta Hauard uspeo da je prebaci preko prečke. 
Prvu veliku šansu u drugom delu, Amerikanci su imali u 55. minutu, posle dobih dodavanja lopta je po desnoj strani došla do Majkla Bredlija, on je šutirao sa pet metara, ali je sa gol linije loptu izbacio Rikardo Košta. 
U 61. minutu pokušao je Ronaldo, ali je iskosa sa desne strane šutirao pored gola. Tri minuta kasnije izjednačili su Amerikanci lepim golom Džonsa. Posle kornera lopta se odbila do Džonsa na oko 20-ak metara, on se oslobodio Nanija, snažno šutirao i poslao loptu u dalji ugao. 
Nakon toga Meireleš je mogao da donese novo vođstvo Portugalu, ali je Hauard ponovo dobro odbranio. Ekipa SAD je povela u 81. minutu, Deandre Jedlin je posle prodora po desnoj strani ubacio loptu u šesnaesterac, lopta je došla do Džefa Zusija koji je dodao do Dempsija, a ovaj je stomakom ubacio u mrežu. 
To je bio drugi gol Dempsija u Brazilu, a ukupno četvrti u osam utakmica na svetskim prvenstvima. 
Portugalci su pokušavali da izjednače, ali Ronaldo nije uspeo da pogodi gol i kada se činilo da će SAD kao prva iz grupe izboriti plasman u osminu finala, Portugal je izjednačio. U petom minute sudijske nadoknade vremena Ronaldo je sa desne strane centrirao u kazneni prostor, a Varela je ubacio loptu u mrežu. 
U poslednjem, trećem kolu, u četvrtak 26. juna, Portugal od 18 časova u Braziliji igra protiv Gane, a SAD u isto vreme u Resifeu protiv Nemačke. 

Povezana vest:  Srbija u visokom društvu na SP u futsalu u Tajlandu