fifa

Fifa mora da bude odlučnija u borbi protiv diskriminacije

Radna grupa protiv diskriminacije Svetske fudbalske federacije (Fifa) pozvala je danas na veću odlučnost u borbi protiv „ruganja i ismevanja protivnika“ na stadionima tokom Svetskog prvenstva u Brazilu.  Potpredsednik Fife Džefri Veb rekao je da ta organizacija mora da bude „opreznija i agresivnija kada prati situacije vezane za diskriminaciju“. 
Pojedini navijači Nemačke su na utakmici protiv Gane, u subotu, obojili lica crnom bojom i tako se rugali protivničkim igračima, a Mreža protiv diskriminacije u evropskom fudbalu (Fare) zapitala je kako su uopšte mogli da uđu na stadion. 
Fare je prijavila slične incidente u kojima su učestvovali navijači Francuske i Belgije. Veb je rekao da takvi postupci pokazuju da ti navijači „ne poštuju druga ljudska bića“. 
Organizatori Svetskog prvenstva su poboljšali obezbeđenje na stadionima, a Veb je rekao da je „žalosno što je Fifa stavila sebe u poziciju da bude kritikovana“. Disciplinska komisija Fife doneće odluku da li će pokrenuti postupke protiv nacionalnih saveza, jer su oni odgovorni za ponašanje svojih navijača. 

Povezana vest:  Anćeloti: Real mora da igra na spektakularnom nivou