holndija kostarika

SP BRAZIL 2014

Holandija u polufinalu posle penala

Fudbaleri Holandije plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva u Brazilu, pošto su u subotu uveče u četvrtfinalu posle penala eliminisali Kostariku. Posle regularnih 90 minuta i dva produžetka rezultat je bio 0:0, a Holandija je pobedila posle boljeg izvođenja penala sa 4:3. 
Holandija će u polufinalu igrati protiv Argentine, koja je u četvrtfinalu bila bolja od Belgije sa 1:0. Fudbaleri Holandije su bili bolji rival u prvih 45 minuta, imali su loptu više u svom posedu i kontorlisali su igru, što pokazuje i podatak da su već u prvih 20 minuta ostvarili 177 dodavanja, vise nego na celoj utakmici protiv Čilea. 
Pored inicijative, Holandija je imala i nekoliko dobrih prilika, ali je golman Kostarike Kejlor Navas u svim tim situacijama sjajano intervenisao. Najbolju šansu imao je Robin van Persi u 22. minutu meča, ali je Navas odbranio udarac holanskog igrača sa šest, sedam metara. 
Isti scenario viđen je i na početku drugog poluvremena, s tim da je Kostarika malo otvorenije ušla u meč, pa je nekoliko puta i šutirala ka golu Holandije. 
Najbolji priliku za Holandiju propustio je Snajder u 82. minutu kada je sa dvadesetak metara pogodio stativu iz slobodnog udarca. U poslednjih nekoliko minuta viđena su velika uzbuđenja pred golom Navasa. Prvo je Van Persi u 92. minutu izveo slobodan udarac, Navas je odbio lotpu, da bi isti igrač u nastavku akcije ponovo pokušao, ali se lopta od jednog odbrambenog igrača odbila od prečku posle čega je otišla u aut. 
U prvom produžetku najbliži golu bio je Ron Vlar koji je šutirao glavom posle kornera, ali je Nasav još jednom izašao kao pobednik. U 117. minutu Kostarika je imala svoju najbolju priliku na meču, ali je šut Markosa urenje zaustavio golman Holandije. Samo dva minuta kasnije Snajder je šutirao sa ivice šesnaesterca, Navas je već bio savladan, ali je prečka zaustavila loptu. 
Selektor Holandije Luj van Gal je u 120. minutu u igru umesto golmana Jaspera Silesena uveo Tima Krula.
U penal seriji Selso Borhes je doneo prednost Kostariki, Van Persi je izjednačio, a potom je Krul odbranio udarac Brajana Ruiza. Arjen Roben, Snajder i Dirk Kajt su potom bili sigurni za Holandiju, a Gonzales i Kristijan Bolanjos za Kostariku. 
U petoj seriji je za Kostariku šutirao Majkl Umanja, ali je Krul odbranio taj udarac i odveo svoju selekciju u polufinale Mundijala.

Povezana vest:  Ferdinand: Završio bih karijeru da nisam potpisao za KPR

Meč polufinala Svetskog prvenstva između Holandije i Argentine igra se u sredu od 22.00. 

 

PHOTO: DAMIEN MEYER / AFP