Brazuca Golden Awards GroupImage 2x1 03PREDSTAVLJENE NOMINACIJE ZA ADIDAS ZLATNU LOPTU 2014. FIFA SVETSKOG PRVENSTVA U BRAZILU

adidas je upravo predstavio listu najboljih 10 igrača koji se nalaze u užem izboru za adidas Zlatnu loptu ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Brazilu. Ovu nagradu sponzoriše adidas od 1982, od kada je i ustanovljena, a dodeljuje se najboljem igraču turnira koga bira FIFA stručna grupa. Pobednik će biti proglašen tokom ceremonije dodele trofeja, nakon završetka finalne utakmice.

Bilo je fantastičnih individulanih poteza tokom prvenstva i svi nominovani igrači pokazali su se u punom sjaju na najvećoj svetskoj sceni. Nominovani za adidas Zlatnu loptu su sledeći:

Ángel Di Maria – Nakon odlične igre u fantastičnoj sezoni sa klubom Real Madrid, Di Maria je postao ključna figura u timu Argentine. U svojoj novoj ulozi na sredini terena, napadao je vrlo odlučno, sa 21 šutom na gol. Postigao je pogodak u odlučujućem poslednjem minutu protiv Švajcarske i time sprečio penale.

Mats Hummels – Humels je jedan od najboljih odbrambenih igrača Svetskog prvenstva, pokazao je snagu i brzinu kao i sjajno partnerstvo sa Jerome Boatengom. Postigao je odlučujući gol u četvrtfinalu kada je sa 1:0 pobeđena reprezentacija Francuske. Tada je opisan kao „Nemačka mašina“.

Povezana vest:  EP FRANCUSKA 2016, Irci vežbaju penale, O'Nil zna ko ih neće šutirati

Toni Kroos – Kros je dokazao da je jedan od najboljih igrača sredine terena na prvenstvu u Brazilu. On upravlja taj nemački motor, diktira igru sa 85% uspešnih dodavanja, asistirao je za četiri gola i postigao dva u izuzetnoj polufinalnoj pobedi.

Philipp Lahm – Ubedljivo najdosledniji odbrambeni igrač u svetskom fudbalu, Lam je korišćen za svoju tradicionalnu ulogu desnog beka ali i igrača sredine terena. On je bio ključan čovek za Nemačku koja je imala 3 meča bez golova, igrajući svakog minuta na prvenstvu. Takođe je bio uspešan i u napadu, sa dve asistencije.

Javier Mascherano – Maskerano je igrač Argentine, prava klasa sredine terena tokom šampionata. Igrao je preko 600 minuta, dovršio 478 paseva, više nego ijedan drugi igrač. Njegov poslednji potez protiv Arjen Robena u polufinalu pokazao je koliko je on važan igrač za prolazak Argentine u finale.

Leo Messi – Nastavljajući svoju zvezdanu formu,Mesi je osvojio četiri nagrade za igrača meča, postigao četiri gola i asistirao Di Mariji za pobedu protiv Švajcarske. On daje maksimum kada je pod najvećim pritiskom, predvodeći Argentinu do finala i potvrđujući svoj zaslužen status legende fudbala.

Povezana vest:  Voždovac sporazumno raskinuo ugovor sa trenerom Živkovićem

Thomas Müller – Miler se pokazao u najboljem svetlu još na FIFA Svetskom prvenstvu 2010. a ovoga puta on je podjednako dobar sa pet postignutih golova i tri asistencije. Postigao je fantastičan het-trik protiv Portugala, kao i golove protiv SAD-a i Brazila. Njegova neuhvatljivost je ključna za Nemačku i zadala je glavobolje protivničkim igračima.

Neymar Jr – Sve do povrede, zlatni dečak Brazila briljirao je na turniru, pomažući svom timu da napreduje u grupi i da dođe do polufinala. Hladnokrvan pred golom sa širokim spektrom veština, opravdao je svoju reputaciju.

Arjen Robben – Mašući krilima, Roben je postigao tri odlučujuća gola i učinio da Holandija dođe do polufinala. Postigao je rekord u brzini driblinga na terenu i imao je najviše solo utrčavanja u protivnički šesnaesterac (17). Roben je predvodio sjajnu igru svog tima protiv Španije.

James Rodriguez – Bez sumnje otkriće Svetskog prvenstva, Rodriguez je raspršio odbrambene redove protivnika i navijače svojim veštinama, sa osećajem za dodavanje uz odlične šuteve. Postigao je šest golova, uključujući onaj protiv Urugvaja, koji je odveo Kolumbiju u četvrtfinale.

Povezana vest:  Prijović uhapšen zbog kršenja policijskog časa?

Uži spisak nominacija ekskluzivno je najavljen na Tviter nalogu FIFA Svetskog prvenstva @brazuca, što je prvi put da se ova lista najavljuje putem društvenih mreža. Nalog @brazuca informiše i zabavlja tokom trajanja turnira sa preko 3 miliona pratilaca i tvituje o Svetskom prvenstvu na dva jezika, portugalskom i engleskom.

adidas Zlatna lopta dodeljuje se najboljim igračima FIFA Svetskog prvenstva od 1982.godine. Prvi pobednik bio je Paulo Rosi koji je vodio tim Italije do pobede, a ostali čuveni dobitnici bili su: Diego Maradona, Romario, Ronaldo i Oliver Kan. Nedavno, igrač Urugvaja, Diego Forlan, osvojio je Zlatnu loptu 2010, nakon postignutih pet golova u Južnoj Africi. Igrači koji budu bili na drugom i trećem mestu dobiće Srebrnu i Bronzanu loptu. Dobitnici ovih nagrada u skorije vreme bili su, između ostalih, David Vila, Fabio Kanavaro, Davor Šuker i Hristo Stoičkov.

Nagrada će biti dodeljena pobedniku na ceremoniji dodele pehara nakon finalne utakmice, ukoliko je pobednik deo jednog od timova u finalu (u suprotnom dodela će se održati nekog drugog datuma).